Uudenkaupungin Salibandyn 15-vuotiaat pojat tekivät harvinaisen tempun. He selvittivät tiensä ikäluokkansa 12 parhaan joukkoon Suomessa.
Valmentaja Pasi Kauha kertoo, että 2007-syntyneiden ikäluokassa on yhteensä 128 joukkuetta. Onnistumista kuvastaa se, että ryhmässä on nuorempia pelaajia.
– Meidän joukkueesta puolet on vuoden nuorempia eli 08-syntyneitä. On kova suoritus pojilta, Kauha korostaa.
Hän kehuu pelaajien taistelua, voitontahtoa ja sitoutumista. He ovat jo näyttäneet, että pärjäävät isoja, perinteisiä seuroja vastaan.
– He ovat todella innostuneita, haluavat kehittyä ja haluavat voittaa.
USB:n edellinen menestynyt ikäryhmä on 2003-syntyneet pojat, jotka ylsivät hieman pidempää reittiä suunnilleen yhtä pitkälle.
Loppusarja on jaettu kahtia maantieteellisesti. USB on lännen lohkossa yhdessä Hämeenlinnan Steelersin, Tampereen Classicin ja kolmen oululaisen joukkueen, OFBC:n, OLS:n ja SSRA/KeLyn kanssa. Toisella puolella pelaavat muun muassa pääkaupunkiseudun ja Itä-Suomen joukkueet.
Tie ylempään jatkosarjaan kulki valtakunnallisen alkusarjan kautta, jossa USB oli omassa lohkossaan kolmas espoolaisen Oilers NG:n ja Tampereen Classicin jälkeen. Taakse jäivät muun muassa porilainen Karhut ja Turun Palloseura.
USB ratkaisi jatkopaikkansa kukistamalla 20. marraskuuta Turussa TPS:n 5–2. Päivän toisessa ottelussa ei ollut enää panosta, mutta SalBa kaatui silti maalein 8–3.
Turkulaiset, raumalaiset ja porilaiset joukkueet ovat perinteisesti hallinneet länsirannikon salibandykenttiä.
– Lähdimme seitsemän vuotta sitten viidellä pojalla liikkeelle. Alussa Karhut ja TPS olivat paljon edellä. Nyt on menty jo ohi, Kauha sanoo.
Jatkossa vastaan ei enää tule muita länsirannikon joukkueita, mutta tarkoitus ei ole lähteä sarjaan vain osallistumaan, vaan menestymään.
Monet tulevista vastustajista ovat tuttuja kesäturnauksesta, jota pidetään epävirallisena SM-turnauksena.
– Silloin voitettiin kolme näistä seuroista. Kahdelle hävittiin, joten parannettavaa on, Kauha sanoo.
Oulun joukkueet ovat etukäteen suurimpia mysteerejä.
– Ei kohdattu heitä turnauksessa, kun oltiin eri lohkoissa.
Korihaissa vuosina 1999–2008 pelannut Pasi Kauha pelasi urallaan tasan 500 ottelua Korisliigassa. Joukkue on hyödyntänyt koripallosta tuttuja kuvioita.
– Olen pystynyt käyttämään toisen lajin tuntemusta, mikä on jotkut joukkueet yllättänyt. Monet joukkueet pelaavat samalla sapluunalla ja me olemme tehneet peliä eri kautta.
Jatkossa pelireissut pitenevät. Siinäkin Kauhan kokemus tulee hyvään käyttöön, sillä bussissa istuminen on tuttua.
Kauha korostaa, että tässä ikäluokassa pelaajat jo ymmärtävät omatoimisen harjoittelun, levon ja ruokailun merkityksen.
Loppusarjan ohjelmaa ei ole vielä julkaistu. Pieni pelko on, että kotiottelut pelataan Laitilassa, sillä vaatimuksena on mattoalusta. Matto Uudestakaupungista löytyy, mutta sen levittäminen vie aikaa ja pelien sovittaminen kalenteriin on haastavaa.
Kauha kiittelee vanhempia, jotka kolmen koon periaatteella kuskaavat, kannustavat ja kustantavat.
– Ei tämä muuten toimisikaan, Kauha muistuttaa.
Kapteeni Jaakola uskoo joukkueen mahdollisuuksiin
USB:n kapteenin nauhaa pitää kädessään Verneri Jaakola , jota Pasi Kauha kehuu esimerkilliseksi johtajaksi, joka näyttää mallia omalla toiminnallaan.
Jaakola kehuu joukkuehenkeä ja nostaa voitot ja pelireissut kauden kohokohdiksi. Hän tietää, että peleihin pitää lähteä oikealla asenteella.
– Pitää heti alussa taistella, ei peleissä muuten pärjää, Jaakola sanoo.
7–8-vuotiaana lajin aloittanut Jaakola uskoo, että joukkueella on hyvät mahdollisuudet menestyä.
Omat esikuvat löytyvät Classicista.
– Ville Lastikkaa ja Nico Saloa seuraan. He ovat vähän samanlaisia pelaajia. He tekevät nopeita juoksuja pitkin peliä ja vetävät hyvin.
Jaakola päätyi USB:n oranssiin paitaan vasta pari vuotta sitten. Hän pelasi Laitilan Jyskeessä, jossa ei enää saatu joukkuetta kasaan. Jaakolan lisäksi muutama muukin vaihtoi naapurikaupungin seuraan.