Uutisvuosi 2022

0

On tullut aika tehdä katsaus tulevan vuoden tärkeimpiin uutisiin. Teemme sen esittelemällä otteita vuonna 2022 julkaistavista Uudenkaupungin Sanomien artikkeleista.

Keväällä lehdessä puffataan kesän kulttuuritarjontaa.

– Se mikä on tänä vuonna tosi spesiaalia, on nämä kaupunkilaisille järjestettävät kävelyretket kaupungilla, kaupungin taluttajakeskuksen Vaapukka Junttura iloitsee. Juntturan mukaan ohjelmassa on myös valokuvanäyttely Uusikaupunkilaiset kerrostalot edestä ja takaa .

Toisaalla lehdessä kerrotaan monitoimijatalo Wintteriin tilatusta seinän kokoisesta puuväripiirustuksesta. Uudenkaupungin Sanomien saamien tietojen mukaan kyseessä olisi Kaupunginlahtea esittävä työ, jonka valmistaa laitilalainen kyläpäällikkö Jartsu Himmler . Himmlerille on jo tilitetty 6 miljoonan euron etumaksu.

– Mitä muuta kaupunkilaiset muka tahtoisivat nähdä kuin sen mitä he katselevat muutenkin koko ajan, kulttuuripalveluiden henkinen johtaja Kyösti Kaikenpuro kommentoi Naantalin kesämökiltään.

Alkuvuonna huomio kiinnittyy kirjaston remontin edistymiseen. Lehden sivuilla asiaa kommentoi remonttipäällikkö Hannes Luotola .

– Me olemme täällä poikien kanssa purkaneet ja sahanneet ja poranneet ja hakanneet nauloja, Luotola selvittää. Rivien välistä voi lukea, että remontti ei edisty aikataulun mukaisesti.

– Tämä on ollut upea matka. Mä olen ylpeä näistä jätkistä, Luotola toteaa, ja vetää syvään henkeä. Tärisevästä kupista läikkyvä kahvi tekee tassiin ruskean rinkulan. Asia on Luotolalle silminnähden vaikea.

– Nythän on niin, että tuolta välikatosta löytyi sellaisia hirvenvasan kokoisia homepaakkuja, jotka siis ovat yrittäneet kommunikoida joidenkin meidän remonttimiesten kanssa. Nythän meillä on lupamenettely kesken sen suhteen, että… Siis me yritämme nyt selvittää… Siis että ovathan nekin tietysti luojan luomia, mutta onhan sillä vaikutuksensa sisäilmaan, jos ne tuonne jättää, Luotola mutisee.

– Hetkinen, hetkinen, meillä on ollut täällä kirjastossa aina – siis aina – todella hyvä ilmapiiri, haastattelun keskelle pöllähtävä kulttuurikerrostuma Pertti Mäkimaa huudahtaa.

Vuoden kestopuheenaihe on monitoimijatalo Wintterin yhteyteen kaavailtu ydinvoimala. Rahastontuulettaja Vieno Kuhilaan mukaan Sosnovyi Borista on jo tilattu 268 kontillista erinomaisen hyvin säilynyttä voimalatekniikkaa, useampi tynnyrillinen aivan parasta uraania ja 15 miljoonaa tonnia betonia. Nuclear-Wintteri -hankkeen odotetaan valmistuvan vuoteen 2025 mennessä.

– Tämä on investointi tulevaisuuteen, valtuustosta iloitaan. Anonyymi valtuutettu paljastaa, että henkilöstökulut tullaan minimoimaan perustamalla monitoimijataloon kuntouttavan työtoiminnan leirikeskus Poppari, josta käsin voimalaa ryhdytään ylläpitämään. Popparin toiminta on ulkoistettu 300 miljoonan dollarin sopimuksella satakuntalaiselle konsulttipalvelukeskus Hydro-Lima Oy:lle.

– Tarkoitus on, että nämä ihmiset saisivat taas elämän syrjästä kiinni. Kun he sitä uraania rikastavat, niin se on samalla sellaista omien voimavarojen rikastamista, mitä me kutsutaan tarvekehikon skaalaamiseksi, ja lisäksi me palkitsemme niitä aika ajoin myös voileivillä, Hydro-Lima Oy:n popparivastaava Tyyne Vähä-Kyyry selvittää.

Ympäristöjärjestöt ovat olleet huolissaan siitä, mihin voimalan jätteet sijoitetaan. Kuhilaan mukaan mitään syytä huoleen ei ole.

– Nythän meitä lykästi sillä tavalla, että tuo Kaunisrantahan on hiljattain raivattu aivan puhtaaksi. Alustavissa keskusteluissa ollaan päätetty laittaa ne ydinjätteet nyt ensialkuun sinne. Kyllä joku mummo ne sieltä sitten pois kerää, Kuhilas arvioi.

Yksi vuoden ilmiöistä liittyy Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlallisuuksiin, joita korona häiritsi tänä vuonna valitettavalla tavalla. Suunnitelmissa on julistaa korvaavana hankkeena Uudenkaupungin 300-vuotinen sota.

– Jos nyt halutaan järjestää tapahtuma, jota korona ei varmuudella estä, niin meidän nähdäksemme juuri sota olisi sellainen, kaupungin ylikomentaja Kirsti Laakkonen jyrähtää.

Sodan on tarkoitus alkaa tulevana sunnuntaina veneilyn ja ammuskelun merkeissä, ja jatkua siitä eteenpäin samoissa merkeissä seuraavat 300 vuotta.

– Pitkäjänteisyys on ollut se main focus tässä. Pallo on nyt meillä, ja me toivotaan, että seuraavat sukupolvet ottavat meiltä aikanaan tästä kopin.

Huhujen mukaan myös naapurikuntia on houkuteltu mukaan, mutta Laakkosen mukaan hankkeeseen tullaan käyttämään vain kaupungin omia resursseja.

– Me ugilaiset tulemme tappelemaan täällä keskenämme niin kuin meidän isämme ennen meitä! Tuumaakaan ei anneta periksi!

Ossi Nyström

vapaa toimittaja