Vakka-Suomesta aluevaaleihin 50 ehdokasta – Eniten ehdokkaita on keskustalla

0
Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa 12. tammikuuta. Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta.

Varsinais-Suomesta aluevaalien ehdokkaaksi lähtee 742 henkeä. Paikallislehdessä käsittelemme vain vakkasuomalaisia ehdokkaita, mutta aluevaaleissa voi äänestää ketä tahansa varsinaissuomalaisista ehdokkaista.

Vakka-Suomesta omia ehdokkaitaan ovat asettaneet Vasemmistoliitto, Vihreä liitto, Suomen Keskusta, Suomen Kristillisdemokraatit, Suomen Sosialidemokraattinen puolue, Perussuomalaiset, Liike Nyt, Piraattipuolue, Suomen ruotsalainen kansanpuolue ja Kansallinen Kokoomus. RKP ja kokoomus ovat yhteislistalla.

Eniten ehdokkaita on keskustalla, jolla on 13 ehdokasta. Perussuomalaisilla on 9 ehdokasta, SDP:llä 6, KD:llä 6, kokoomuksella 5, Vasemmistoliitolla 3, Liike Nytillä 3, vihreillä 2, piraattipuolueella ja RKP:llä molemmilla yksi ehdokas. Ehdokkaana on myös yksi henkilö puoluelistojen ulkopuolelta. Vakka-Suomesta on ehdolla yhteensä 50 henkeä ja näistä 21 on naisia ja 29 miehiä.

Uudenkaupungin aluevaaliehdokkaana on 18 ehdokasta ja eniten ehdokkaita on kristillisdemokraateilla. Uudenkaupungin ehdokkaita ovat psykiatrinen sairaanhoitaja Henna Jokinen (vas.), sähköasentaja, offset-painaja Kimmo Toivainen (vas.), lähihoitaja ja omaishoitaja Riitta Ervasti (kesk.), yrittäjä Mauri Kontu (kesk.), yrittäjä Tapio Pääkkö (kesk.), evp ylikonstaapeli ja turvallisuuskouluttaja Veli-Matti Virtanen (kesk.), merikapteeni Tatu Hoikkala (kd.), pastori ja teologian maisteri Vesa Kiertokari (kd.), markkinointipäällikkö Hilkka Laikko (kd.), rakennusalan yrittäjä ja eläkeläinen Lassi Salmela (kd.), yrittäjä ja entinen omaishoitaja Taina Vuorio (kd.), sairaanhoitaja Heli-Päivikki Laurén (sd.), psykiatrinen sairaanhoitaja ja pääluottamusmies Janne Sjölund (sd.), lähihoitaja Johanna Hurme (ps.), prosessinhoitaja ja kirvesmies Mikko Saari (ps.), haastemies ja kunnanvaltuutettu Mika Toivonen (ps.), psykologi ja henkilöstön kehittämispäällikkö Laura Kontu (kok.) sekä eläkkeellä oleva ylikonstaapeli Raimo Löfstedt (kok.).

Taivassalon aluevaaliehdokkaana on neljä ehdokasta ja he ovat kaikki eri puolueista. Ehdokkaat ovat ammattiosaston toimistonhoitaja Susanna Merinen (vas.), yrittäjä ja insinööri Tommi Suominen (kesk.), yrittäjä Timo Salmi (ps.) sekä filosofian tohtori ja lehtori Milla Lahdenperä (kok.).

Laitilan aluevaaliehdokkaina on 15 henkeä ja eniten ehdokkaita asetti keskusta. Ehdokkaina ovat kirjastotoimenjohtaja Marja-Liisa Mutka (vihr.), kunnallisneuvos Jukka Alkio (kesk.), myyntipäällikkö Pekka Kuusisto (kesk.), osastonhoitaja, sairaanhoitaja YAMK Tanja Raisto-Elo (kesk.), pankkilakimies ja oikeustieteen maisteri Riikka Saarela (kesk.), kauppatieteiden ylioppilas Ilmari Vuorela (kesk.), pianonsoitonopettaja Eija Lehtinen (kd.), yrittäjä ja eläkeläinen Pertti Pokki (sd.), materiaalinkäsittelijä ja varaluottamusmies Timo Rantanen (ps.), turvallisuusasiantuntija Jari Sillantie (ps.), autoilija Jouni Gröhn (liike), lakimies ja oikeustieteiden maisteri Lauri Saarela (valta kuuluu kansalle), diplomi-insinööri ja yrittäjä Ville Varjo (rkp.) sekä sopimusasiantuntija ja lähihoitaja Virve Aho (kok.). Laitilasta puoluelistojen ulkopuolelta on ehdolla myös kasvatustieteen maisteri ja koulunjohtaja Henri Aitakari .

Vehmaalta ehdokkaiksi lähti 5 henkeä ja he ovat kaikki eri puolueista. Vehmaan ehdokkaat ovat yrittäjä ja lavastaja Metti Nordin (vihr.), rehtori-sivistystoimenjohtaja Anna Kaskinen (kesk.), seurakuntamestari Simo Virtanen (sd.), yrittäjä Sami Nurminen (ps.) sekä terveydenhuollon maisteri ja eläkeläinen Ritva Seppälä (liike).

Pyhärannasta ehdokkaiksi ilmoittautui 4 henkeä ja he ovat kaikki eri puolueista. Ehdolla ovat sairaanhoitaja ja hoitotyön lehtori Mervi Tattari (kesk.), lähihoitaja Marika Antila (sd.), autolähetti Arto Laukkanen (ps.) sekä yrittäjä ja kuljetussuunnittelija Heljä Isotalo (liike).

Kustavilaisista ehdokkaaksi lähti 4 ja he ovat kaikki eri puolueista. Kustavin ehdokkaina ovat kunnallisneuvos Launo Valtonen (kesk.), sairaanhoitaja AMK Sirpa Koskinen (sd.), kuljetus- ja logistiikkaopettaja Juha Ikola (ps.) sekä työnjohtaja ja maatalousyrittäjä Antti Ääritalo (kok.).

Fakta
Aluevaalit

Aluevaaleilla valitaan aluevaltuustot hyvinvointialueille.
Jatkossa hyvinvointialueet vastaavat sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestämisestä.
Hyvinvointialueella on itsehallinto, ja ylintä päätösvaltaa alueen asioissa käyttää aluevaltuusto.
Aluevaaleissa valitut valtuutetut päättävät hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen.
Äänioikeusilmoitukset postitetaan joulukuun aikana.
Ennakkoäänestyspaikan voi valita vapaasti.
Vaalipäivä on 23.1., ja silloin voi äänestää vain äänioikeusilmoituksen ilmoittamassa äänestyspaikassa.
Ennakkoäänestysaika kotimaassa 12.–18.1.2022.
Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022.
Vaalien tulokset vahvistetaan 26.1.2022.
Aluevaltuustot aloittavat työnsä 1.3.2022.
Lähde: Oikeusministeriö

Juttua on  korjattu 20.12. klo 14.25. Väitimme vihreellisesti, että laitilalainen Lauri Saarela olisi piraattipuolueen ehdokas. Oikeasti hän on Valta kuuluu kansalle -puolueen ehdokas.