Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee rajoitusten jatkamista kahdella viikolla

0
Sosiaali- ja terveysministeriö maksaa kunnille korvauksia erityisesti testauksesta, rokottamisesta ja koronapotilaiden hoidosta.

Tänään kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että Lounais-Suomen aluehallintovirasto jatkaa yleisötilaisuuksien järjestämisen ja asiakastilojen käytön rajoittamista kahdella viikolla, eli 14.1.2022 asti.

– On vielä aikaista sanoa, mitä vaikutuksia vasta viikon voimassa olleilla rajoituksilla on saavutettu, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä toteaa.

Aluehallintovirasto tekee päätöksiä asiasta joko tänään tai huomenna.

Urheiluseurat Varsinais-Suomessa saivat ryhmässä kiitosta hyvästä toiminnasta koronapandemian aikana.

Koronakoordinaatioryhmä toteaa, että alueella on luotu positiivinen toimintakulttuuri, jonka ansiosta seuratoiminnassa tartunnat eivät ole päässeet merkittävästi leviämään.

Liikuntatilat ovat hyvin usein myös väljiä, joten niissä tartuntariski on pienempi kuin esimerkiksi teatterikatsomoissa tai ravintoloissa, joissa myös väkimäärät ovat suurempia ja kontakteja näin myös enemmän. Suurin riski urheiluseuroissa on saada tartunta pukuhuoneessa tai yhteiskuljetuksessa.

Varsinais-Suomessa on todettu noin 500 omikrontapausta ja omikron on nyt alueella valtavirus. Viikonlopun (25.–26.12.2021) otetuista näytteistä jo 60 prosenttia oli omikrontapauksia tai vahvoja epäilyjä omikronista. Vielä viikko sitten vain noin joka viides tapaus oli omikron.

– Omikron on levinnyt nopeammin kuin osasimme kuvitella, Mikko Pietilä sanoo.

Hyvä uutinen on toistaiseksi se, että omikron näyttäisi aiheuttavan lievempiä oireita kuin deltavariantti. Omikronin aiheuttamia vaikeita tautimuotoja ole alueella vielä todettu. Yhtäkään potilasta ei ole tullut sairaalahoitoon Varsinais-Suomessa omikronin takia, mutta havainnointiaika on vielä auttamattoman lyhyt.

Tyksissä on nyt kaiken kaikkiaan 20 koronapotilasta, joista kuusi on tehohoidossa. Koronatapauksia todetaan nyt Varsinais-Suomessa eniten koko pandemian aikana. Koronavirustartuntojen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden edeltäneen 14 vuorokauden aikana on 398 (27.12.2021).

Testien positiivisuusmäärä on myös Varsinais-Suomessa ennätystasolla, 11,8 prosenttia.

– On paljon ihmisiä, joita ei nyt edes ohjeisteta testiin, vaan pysymään kotona oireiden ollessa lieviä ja mahdollisesti tekemään kotitestin. Tämä siis tarkoittaa, että tautia on enemmän kuin mitä lukumme osoittavat. Suosittelemme kuitenkin, että kotitestissä positiivisen tuloksen saaneet hakeutuisivat terveydenhuollon tekemään varmistustestiin, koska resurssimme sen vielä sallivat, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.