Viikaisten koulun ja lukion tavaroiden huutokauppa alkoi verkossa lauantaina

0
Viikaisten koulun liikuntasaliin on tuotu myytävät tuotteet siisteihin riveihin.

Viikaisten koulun ja Uudenkaupungin lukion luokkahuoneet kumisevat tyhjyyttään. Paikoillaan ovat enää kiinteät kaapistot ja ovet. Liikuntasaliin sen sijaan on tuotu lastikaupalla irtotavaraa, jotka on nyt järjestetty siisteihin riveihin. Nyt on se aika, kun koulujen tavarat myydään, jotta tilat saadaan tyhjennettyä purkutöiden alta vielä tammikuun aikana.

Myyntiin tuli lauantaina useita kymmeniä vanhoja karttatauluja, satoja opetustauluja, laatikoittain kirjoja, astioita ja muita keittiötarvikkeita. Esillä on erilaisia lamppuja, satoja puutuoleja, kymmenkunta höyläpenkkiä, liikunnassa käytettäviä varusteita vanhoista pukeista lähtien sekä cd-soittimia, lp-levyjä, urkuharmoni, piirtoheittimiä, kemian luokan tarvikkeita, kaksitahtimoottoreita sekä kaikkea muuta mahdollista, mitä koulu on sisäänsä kätkenyt. Onpa esillä sellaisiakin tavaroita, joita ei ihan ensinäkemällä osaisi nimetä.

Yhteensä tauluja ja karttoja on useita satoja, mutta ne myydään niputtain useamman kappaleen erissä.

Koulun esineistöä on kuvattu huutokauppaa varten  viime viikon torstaina ja perjantaina. Lauantaina ensimmäiset tavarat nostettiin verkkosivuille huutokauppaan ja huutoja voi tehdä 14. tammikuuta asti. Tavarat tulivat myyntiin huutokaupat.com-sivustolle, josta ne löytyvät Uusikaupunki-hakusanalla.

–  Nämä jäljelle jääneet tavarat oli alun perin tarkoitus myydä yksittäin isossa huutokauppatilaisuudessa, mutta korona esti sen. Olen vähän yrittänyt jopa lykätäkin myyntiä, että olisimme voineet kaikille avoimen myyntipäivän koulun tiloihin, mutta näillä rajoituksilla se ei ole mahdollista. Verkkohuutokauppa oli lopulta meille annetussa aikataulussa ainoa mahdollinen, Uudenkaupungin yhtenäiskoulun rehtori Jukka Silvola kertoo.

– Verkkohuutokaupassa tosin on se huono puoli, että nyt tuotteet myydään laajasti ympäri Suomea. Olisihan se ollut ihan hauskaa, että ne olisivat jääneet tähän lähinurkille. Huudetut tavarat on noudettava viikon sisällä huutokaupan päättymisestä. Koulun on oltava opetustoimen tavaroista tyhjä 21.1. mennessä, Silvola lisää.

Opetustaulut kertovat esimerkiksi antiikin Kreikasta tai muinaisesta Roomasta.

Muiden uusikaupunkilaiskoulujen edustajat ovat käyneet noukkimassa kuormasta tarvitsemansa tavarat omien oppilaidensa käyttöön. Myös museon väki on valinnut oman kuormansa historiallisesti tärkeitä tai muuten säilytyksen arvoisia tavaroita.

Kaupungin ruokapalveluyksikkö on jo myynyt ruokalan keittiötarvikkeita huutokauppasivustolla. Myynnissä on erilaisia rosteritasoja, vuokia, pattereita, uuneja, kylmäkalusteita ja koulun kaapistoja.

Kotitalousluokkien tarvikkeista myyntiin listataan esimerkiksi emalikattilat, kahvinkeittimet, vuoat, astiat ja ottimet.

Luokkatilojen puolelta myyntiin tulee tavaroita koulun valmistumisvuodesta eli vuodesta 1957 lähtien, mutta Silvolan mukaan sitä vanhempiakin esineitä saattaa löytyä.

– Tännehän muutettiin silloin vuosikymmeniä sitten myös Seikowin koulukiinteistön tavaroita ja ne ovat vielä useita vuosikymmeniä vanhempia, Silvola lisää.

Silvola arvelee, että niputtain myytävistä tuotteista tulee noin 100 erää. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että suuria opetuskarttoja myydään 10 kappaleen nipuissa tai juhlasalikäytössä olleita puutuoleja myydään 100 kappaletta kerrallaan. Höyläpenkkejäkin on myynnissä pian kymmenkunta, mutta niitä ei tarvitse ostaa yhdessä erässä, paitsi, jos ostaja niin haluaa.

Liikuntasalissa uusia omistajia on odottamassa muun muassa pitkiä penkkejä sekä erilaisia liikuntavälineitä.

Jos on kiinnostunut esimerkiksi kemian tunneilla käytettävistä näytepulloista, niin saa kaupan päälle myös pöydällisen muuta teemaan sopivaa tavaraa. Jos punainen sähkökitara kiinnostaa, saa samalla huudolla mukaansa myös vahvistimen, cd-soittimia ja piuhoja. Vanhat dia-kuvat tuovat muistoja useilta vuosikymmeniltä, niitäkin voi huutaa itselleen useamman tuhannen kappaleen erissä.

– Tavaroilla ei ole tarkoitus tehdä huikeaa tiliä, vaan lähinnä haluamme päästä niistä eroon. Ja voihan näillä olla historiallista tai tunnearvoa jollekin, Silvola pohtii.

Silvola myöntää, että tavaroiden läpikäymisessä on ollut ”aivan hirveä työ”, eikä ylityötunneilta ole säästytty.

– Koulun henkilökunta on näitä luetteloinut ja kantanut paikasta toiseen. Kävimme läpi monta huoneellista kirjojakin ja sieltä löytyi teoksia aina 1920-luvulta lähtien, Silvola summaa.

Tällä kertaa kaupassa on vain Viikaisten koulun ja Uudenkaupungin lukion tavaroita. Pohitullin koulukiinteistön tarvikkeiden huutokauppa siintää tulevaisuudessa noin viiden vuoden päässä.