Yksilöllistä hoitoa omassa kodissa

0
Niina Mäki-Arvela ja Mari Miettinen perustivat yksityistä kotihoitoa tarjoavan Kotihoito Liljan.

Pääasiassa Uudenkaupungin ja Laitilan alueella toimiva Kotihoito Lilja Oy aloitti toimintansa syyskuun alussa. Sairaanhoitaja Niina Mäki-Arvelan ja lähihoitaja Mari Miettisen perustaman yrityksen asiakkaisiin kuuluvat ikäihmiset, vammaiset sekä lapsiperheet. Lisäksi esimerkiksi sairaalasta kotiutuva voi väliaikaisesti tarvita apua kotona.

Sekä sosiaali- että terveyspalveluja tarjoava yritys on hankkinut toimiluvat Laitilan ja Uudenkaupungin lisäksi muun muassa Mynämäelle, Nousiaisiin, Maskuun ja Turkuun.

– Meidän kautta voi saada kaikki kotiin tuotavat terveys- ja sosiaalipuolen palvelut kuten kotisairaanhoito-, kotityö- sekä hoivapalvelut. Teemme lisäksi muun muassa omaishoitajien lomituksia, Mäki-Arvela kertoo.

Edellä mainittujen lisäksi Kotihoito Liljan kautta järjestyvät myös pihatyöt sekä hoitotarvikkeiden hankinta ja niihin liittyvä neuvonta.

– Tietääkseni olemme edelleen tämän alueen ainoa sekä terveys- että hoiva-alan palveluita tarjoava yksityinen kotihoitoyritys, Mäki-Arvela kertoo.

Mäki-Arvela perusti toiminimen 1,5 vuotta sitten tarjotakseen yksityistä kotihoitoa. Asiakasmäärät kasvoivat kuitenkin niin suuriksi, että hän päätti alkaa etsiä itselleen yrityskumppania.

– Alun perin minun oli tarkoitus työskennellä vain arkisin ja päiväsaikaan, mutta ilta- ja viikonloppuajoista tuli niin paljon kyselyitä, että minun piti palkata työntekijöitä. Toiminta laajeni sen verran, ettei sitä voinut enää yksin pyörittää, Mäki-Arvela kertoo.

Mäki-Arvela ja Miettinen tapasivat ollessaan töissä samassa laitilalaisessa hoivakodissa.

– Mietin, että kuka olisi sellainen, kenelle voisin tätä yrittäjyyttä esittää, ja sitten ajattelin reipasta ja oma-aloitteista Maria, hän kertoo.

Miettinen valmistui kaksi vuotta sitten lähihoitajaksi ja erikoistui vanhustenhoitoon. Valmistumisen jälkeen hän ehti työskennellä vanhuspuolella kaksi vuotta ennen kuin ryhtyi yrittäjäksi.

Sitä ennen hän työskenteli perhepäivähoitajana ja henkilökohtaisena avustajana sekä 4-vuotiaalle cp-vammaiselle lapselle että cp-vammaiselle aikuiselle miehelle.

Kahden yrittäjän lisäksi Kotihoito Lilja työllistää kaksi työntekijää. Yrittäjät kokevat, että he pystyvät yksityisenä kotihoitoyrityksenä tarjoamaan asiakkaille yksilöllisempää hoitoa.

– Meillä on pieni tiimi, joten asiakkaat tapaavat aina tuttuja hoitajia, Mäki-Arvela sanoo.

– Teemme työtä kiireettömästi, mikä on hyvä sekä asiakkaille että työntekijöille, Miettinen lisää.

Mäki-Arvela lisää, että aina yksityinen kotihoito ei ole asiakkaalle kalliimpi vaihtoehto kuin kunnallinen.

– Jos asiakkaalle on iso eläke, yksityinen kotihoito voi tulla edullisemmaksikin kuin tuloihin sidottu kunnallinen.

Miettisen mukaan Kotihoito Liljan kautta voi saada myös satunnaista apua.

– Jos tarvitsee vain yhden tunnin kotihoitoa, sekin onnistuu.