Äänelläsi on merkitystä

0

Aluevaalien ennakkoäänestys jatkuu vielä tänään ja varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina 23.1. Äänestys vaaleissa on alkanut valitettavan laiskasti. Kun Turussa äänestysprosentti on jo yli 20:n, Uudessakaupungissa äänestysprosentti oli eilen 14. Vielä laiskempia äänestäjät ovat olleet naapurikaupungissa Laitilassa, jossa äänestysprosentti on kivunnut vasta nipin napin yli 10 prosentin.

Miksi vaali-innostus Uudessakaupungissa ja Laitilassa on sitten niin laimeaa? Tuskin ilmiölle löytyy yhtä yksittäistä selitystä. Ennakkoäänestyspaikkana Uudessakaupungissa on tällä kertaa Co-working- ja etätyötila Messi. Äänestyspaikan sijainti on keskeinen, mutta ei ihmisten kulkemisen kannalta sittenkään kovin luonteva. Äänestämisestä voisi tehdä vielä helpompaa. Suurissa kaupungeissa voi äänestää samalla kun käy kaupassa. Pitäisikö ensi vuonna täälläkin testata marketin aulaa äänestyspaikkana? Seuraavissa aluevaaleissa voisi äänestää ehkä jo Wintterissä.

Aina äänestäminen ei ole paikastakaan kiinni. Osa äänestäjistä ei vain viitsi tai halua äänestää, syystä tai toisesta. Kaupunkiin muuttaa paljon nuoria miehiä, jotka eivät ole vaaleissa muutenkaan kaikkein aktiivisimpia.

Yksi syy voi olla, etteivät äänestäjät miellä aluevaalien merkitystä. Tuskinpa ihmisille on yhdentekevää, missä terveyskeskuksemme sijaitsee, kuinka nopeasti pelastusyksiköt tulevat palopaikalle tai saavatko nuoret apua mielenterveysongelmiin. Täällä ehkä ajatellaan, että turkulaiset siellä aluevaltuustossa kuitenkin päsmäröivät, siksi on yhdentekevää, äänestääkö vai ei. Vaaleissa valitaan aluevaltuusto, mutta äänestystulos vaikuttaa myös aluehallituksen sekä tulevien lautakuntien tai valiokuntien kokoonpanoon. Äänelläsi on siis merkitystä.

Teija Uitto