Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi Messissä

0
Aluevaalien ennakkoäänestys päättyy tiistaina. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

Suomen ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys alkoi tänään keskiviikkona. Uudessakaupungissa ennakkoäänestyspaikkana toimii Koulukadulla sijaitseva co-working ja etätyötila Messi.

Aamukymmeneltä alkanut äänestys houkutteli Messiin tasaisesti väkeä. Historian ensimmäinen aluevaaliäänestäjä Uudessakaupungissa oli Jorma Seppälä.

– Hyvältä tuntui olla ensimmäinen! Se oli etukäteen vähän tarkoituskin, Seppälä kertoi.

Seppälä on yleensä kaikissa vaaleissa ollut ensimmäisten joukossa vaaliuurnilla. Oli siis selvää, että hän käyttää äänioikeutensa myös näissä vaaleissa.

– Tiedän suurin piirtein, mitä näissä vaaleissa äänestetään.

Aluevaalit ovat herättäneet hämmennystä kansan keskuudessa. Vaaleissa äänestetään Varsinais-Suomesta 79 henkilöä aluevaltuustoon. Heidän vastuullaan tulee olemaan hyvinvointialueen asukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestäminen.

Hyvinvointialueen pienimpien kuntien asukkaiden pelkona on saattanut olla, että isot kaupungit ovat päätöksenteossa etuasemassa pienempiin kaupunkeihin nähden. Seppälä ei usko, että näin tulisi käymään.

– Kyllä minä uskon, että tulevat valtuutetut tekevät päätökset tasapuolisesti.

Oman ehdokkaan valinnassa Seppälä peräänkuulutti ehdokkaan pitkäjänteistä työtä yhteisten asioiden ajamisessa.

Ensimmäisten äänestäjien joukkoon kuului myös Maija Toivonen. Seppälästä poiketen Toivoselle äänestäminen ei ollut aivan kiveen hakattu.

– Hieman pohdin äänestämistä, mutta aina olen käynyt äänestämässä oli vaalit mitkä tahansa. Meillä on äänestämiseen oikeus, niin sitä pitäisi käyttää, Toivonen huomautti.

Toivonen myöntää aluevaalien olevan hieman sekava, ja pelkoa on palvelujen siirtymisestä pois kaupungista. Se on tärkein syy, miksi hän lähti äänestämään.

– Omakohtaiset kokemukset palveluista ovat hyviä, joten toivoisin niiden säilyvän täällä, Toivonen totesi.

Hän uskoo, että oma ehdokas ajaa niitä asioita läpi, mitkä Toivoselle ovat tärkeitä.

– Minusta tuntuu, että äänestämälläni ehdokkaalla on kaikki ne keinot, joilla voidaan saada minulle tärkeät asiat tehdyksi, Toivonen kiteyttää.

Ennakkoäänestys on käynnissä Suomessa 12.–18. tammikuuta. Keskiviikkona kello yhteen mennessä Uudessakaupungissa oli käynyt 177 henkilöä antamassa äänensä. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta.

Äänestäjien tulee todistaa henkilöllisyytensä äänestyspaikalla, joten henkilöllisyystodistus on syytä ottaa mukaan. Henkilöllisyystodistukseksi kelpaa voimassa oleva poliisin antama henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen Kela-kortti.

Äänestyspaikalla tulee käyttää kasvomaskia ja noudattaa vaalivirkailijoiden antamia ohjeita.

Fakta

Ennakkoäänestys Uudessakaupungissa

Aluevaalien ennakkoäänestyspaikka sijaitsee co-working ja etätyötila Messissä (Koulukatu 7) 12.–18. tammikuuta.

Äänestys on avoinna 12.–14.1 klo 10-18, 15.1. klo 10-14, 16.1. klo 12-16 ja 17.–18.1 klo 10-20.

Äänestysbussi kiertää ympäri kaupungin lähialueita 15.–17. tammikuuta.

Tarkemmat pysäkit ja aikataulut löydät kaupungin verkkosivuilta ja kotiin tulleesta äänestysilmoituksesta.