Aluevaalit koronan varjossa

0

Koronaviruksen omikronmuunnos on levinnyt Yhdysvalloissa hurjaa tahtia. Esimerkiksi New Yorkissa metrolinjojen vuoroja on jouduttu jättämään ajamatta sairastumisten vuoksi ja Cincinnatissa julistettiin hätätila, kun kaupungin pelastuslaitoksen työntekijöistä oli niin moni sairaana (HS 2.1.).

Ärhäkkä omikron leviää nopeasti myös meillä Varsinais-Suomessa. Tilanteeseen on jo reagoitu tiukentunein koronarajoituksin, silti kaikki perustoiminnot ovat riskialttiina.

Tässä koronatilanteessa ensimmäisten aluevaalien ajoitus on äärimmäisen huono. Sosiaalisessa mediassa on kummasteltu, miksi aluevaaleja ei nyt siirretä, kun kuntavaalit siirrettiin. Näiden vaalien siirtäminen ei olisi ollut yksinkertaista. Kun uudella hyvinvointialueella ei ole vielä lainkaan poliittisia päättäjiä, vaalien siirto olisi voinut vaarantaa koko sote-uudistuksen toteutumisen ensi vuonna.

Mutta onhan tilanne kaikin puolin ikävä. Ennakkoäänestys alkaa jo ensi viikolla. Sitä ennen ei voi järjestää yhtään yleisötilaisuutta. Puolueet olivat jo sopineet, että kulttuurikeskus Crusellissa olisi järjestetty yhteinen vaalitilaisuus ensi lauantaina. Tilaisuutta ei voida nyt pitää, vaan sitä on pakko siirtää. Toivottavasti yleisötilaisuus voitaisiin järjestää kuitenkin vielä ennen varsinaista vaalipäivää. Kun kyse on täysin uudesta hyvinvointialueesta, olisi äärimmäisen tärkeää, että äänestäjät pääsisivät itse kyselemään ehdokkailta juuri heitä koskevista asioista.

Myös ehdokkaiden kannalta tilanne on vaikea. Miten tehdä vaalityötä, kun äänestäjiä ei voi kohdata? Sosiaalinen media ei tavoita kaikkia, eikä se ole paikka, jossa keskusteltaisiin vaikeammista asioista. Perinteinen media taas käsittelee vaaleja yleisellä tasolla. Äänestäjiä ei siis tavoita henkilökohtaisesti missään.

Onneksi kuntavaaleista on lyhyt aika ja ehdokkaat äänestäjille tuttuja.

Teija Uitto