Annatko avoimen valtakirjan muille päättää aluevaaleissa mistä sotepalvelusi jatkossa saat ja mitä ne maksavat?

0

Moni vielä empii, kannattaako lainkaan äänestää aluevaaleissa. Älä emmi, vaan äänestä! Jos ihmiset ajattelevat, ettei yksi ääni vaikuta, niin he ovat aika varmasti oikeassa – mutta joskus se on ollut tosi pienestä kiinni, mihin valta on kääntynyt. Yksikin ääni on siis merkityksellinen ja arvokas!

Mietipä, jos sinun lisäksesi iso joukko miettii samalla tavalla! Sittenpä sillä onkin jo valtava vaikutus! Näistä käyttämättä jätetyistä äänistä muodostuu iso määrä avoimia valtakirjoja niille porukoille, joiden kannattajat äänestävät aina kaikissa vaaleissa – nimittäin ne hyväosaisimmat.

Aamulehti kirjoitti 27.12. aluevaalien äänestyskäyttäytymisestä otsikolla: Vaaliuurnilla käyvät aktiivisimmin ne, jotka eivät sote-palveluita itse tarvitse – ja lisäsi dosentti Hanna Wassin kommentin, että ”Näissä vaaleissa tämä on valitettavasti erityisen irvikuvallista”. Hanna Wass viittaa jutussa siihen, että aluevaaleissa on nimenomaan kyse sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä, saatavuudesta, kohdentamisesta ja laadusta.

Jos siis käytät julkisia sote-palveluita, äänestä! Hyvin toimeentulevat äänestävät varmasti – siis ne, joista iso osa on kattavien yksityisten terveyspalvelujen piirissä. Mitäköhän he ajattelevat sinun palveluistasi?

Olisiko sinusta hyvä, että sotepalvelut olisivat saatavissa sieltä, mistä niitä nytkin saa tai vastaavan matkan päästä? Eikö olisikin hyvä pyrkiä turvaamaan, että niihin pääsisi autottomatkin, eli ne olisivat kaikkien tavoitettavissa? Pitäisikö hyvinvointialueen palveluiden lähtöajatuksen yhden luukun periaatteesta toteutua – eli sama taho tuottaisi pääosan palveluista, eikä sinua juoksutettaisi eri palvelutuottajien luona hankkimassa yhtä palvelua yhden ja toista toisen luota?

Onko mielestäsi niiden hinta nyt sopiva, vai pitäisikö niitä nostaa tai kelpaisiko sinulle palveluseteli, vaikkei sen arvo ihan riittäisikään tarvitsemasi palvelun ostoon – ei kai sentään? Minusta nämä olisivat tärkeitä asioita puolustettavaksi. En haluaisi, että niistä päättäisivät toiset ihan vaan siksi, että jätimme avoimen valtakirjan heille. Äänestä siis!

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen poliittisen seurantaryhmän pj Minna Arve ja Vaten pj Matti Bergendahl kirjoittivat Turun Sanomissa 6.1. hyvinvointialueesta ja sen valmistelu-/päätöksentekoelimistä vaaleja ennen ja niiden jälkeen. He toteavat, että aluevaltuustoon valittavat edustajat päättävät mm. hyvinvointialueen palveluiden järjestämisestä (=kuka niitä tuottaa) ja palveluverkosta (=lähipalvelut, keskitetty malli, vai jotain siltä väliltä). Jokaisen arkea jollain tavoin koskettavia asioita siis. Mitä mieltä sinä olet näistä – kerro se äänestämällä!

Äänestät sitten ketä tahansa ehdokasta, niin lue tai kysy, mitä hän ajattelee näistä asioista – lähipalvelut, palvelusetelit, ulkoistamiset, yhtiöittämiset, palvelujen laatu ja saatavuus vai kustannussäästöt edellä?

Minä ainakin äänestän julkisten, kaikkien tavoitettavissa olevien palvelujen puolesta. Äänestä sinäkin julkisten palvelujen käyttäjä!

Maaret Laakso

Aluepäällikkö, JHL