Aurinkovoimala sai rakentamiseen tarvittavat luvat

0
Kalantiin noussee Suomen ensimmäinen aurinkovoimala. Kuvan voimala sijaitsee Brittein saarilla.

Uudenkaupungin ympäristö- ja lupalautakunta myönsi rakentamiseen liittyvät luvat IBV Suomi Oy:n aurinkovoimalalle. Näin Kalantiin nousee Suomen ensimmäinen ja samalla Pohjoismaiden suurin, auringon energiasta sähköä tuottava voimala.

Noin 300 hehtaarin suuruinen aurinkovoimala-alue sijaitsee Kalannin Mannersuolla, ulottuen sekä Kalannintien etelä- että pohjoispuolelle. Itse tuotantoalue on jaettu viiteen osa-alueeseen ja näiden, aidattujen alueiden väliin jätetään viherkaistat sekä ihmisten että eläinten liikkumista varten. Lautakunta myönsi osa-alueiden vaatimat suunnittelutarveratkaisut yksimielisesti.

Lisäksi voimala tarvitsee yli kolmekymmentä muuntamoa sekä pienen sähköaseman. Sähköasema sijoittuu lähelle Fingridin uutta sähköasemaa. Aurinkovoimala-alueen tuottama sähkö siirretään valtakunnan verkkoon juuri Fingridin sähkönsiirtoaseman kautta. Tämä on myös yksi pääsyy sille miksi Kalanti alunperin valikoitui aurinkovoiman tuotantoalueeksi. Muuntamoille ja sähköasemalla lautakunta myönsi niiden tarvitsemat rakennusluvat. Lisäksi tilapäinen, viiden vuoden mittainen rakennuslupa myönnettiin aurinkoenergian tuotantoalueen rakentamisvaiheessa tarvittaville työmaatoimistoille ja huoltorakennuksille. Lautakunta oli päätöksissään yksimielinen.

Kalannin aurinkovoimalan rakentamisen on arvioitu alkavan ensi vuonna ja rakennusvaiheen kestävän parin vuoden verran. Koko hankkeen kustannusarvio on noin 150-200 miljoonaa euroa.

Valmistuttuaan voimala tuottaa vuositasolla sähköä jopa 200 gigawattituntia, mikä tarkoittaa noin 10 000 – 15 000 omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta.

Voimalan tarvitsemat maa-alueet IBV Suomi Oy joko vuokraa tai ostaa. Vuokra-aika on 40 vuotta. Maanomistajien lisäksi voimalasta hyötyy myös Uusikaupunki, sillä voimalan maksama kiinteistövero on vuositasolla miljoonan euron luokkaa.

IBV Suomi Oy on ib vogt -konsernin tytäryhtiö. Kyseinen saksalaiskonserni on rakentannuttanut toistasataa aurinkovoimalaa ympäri maailmaa. Kalannin lisäksi IBV Suomi tutkii aurinkovoimalan rakentamismahdollisuuksia Ulvilassa ja Kokemäellä.