Avosairaanhoito jää A-sairaalaan–Yläkerrokset ovat ensi viikosta alkaen tyhjillään, neuvola ja perhekeskus muuttavat keltaiseen taloon

0
Työterveyshuolto muutti A-sairaalasta (kuvassa) entisen terveyskeskuksen tiloihin joulun alla.

A-sairaalan remontti jatkuu lvi- ja palokatkourakalla. Tätä varten A-sairaalan rakennuksesta on jouduttu siirtämään ylimpien kerrosten toiminnot väistötiloihin.

– Se tässä tilanteessa on hyvä, kun yleisimmin käytetyt terveyspalvelut, kuten avosairaanhoito eli lääkärien ja sairaanhoitajien vastaanotot sekä terapiapalvelut pysyvät A-sairaalassa. Kellarikerroksen ja pääsisäänkäyntikerroksen tilat ovat koko ajan käytössä, avoterveydenhuollon ylihoitaja Jaana Rantala kertoo.

U-soten henkilöstö on koronan lisäksi joutunut aikamoiseen muuttoruljanssiin. Ensin vanhasta terveyskeskuksesta muutettiin A-sairaalaan ja nyt remontin viime vaiheessa joudutaan siirtymään väistötiloihin, koska A-sairaalaa ei ehditty kunnostaa kokonaan ennen tilojen käyttöönottoa.

Rantala sanoo, että väistötiloihin muutto on sujunut hyvin joustavasti.

– Muutto on mennyt hyvin, kun on jo muuttokokemusta ja kaikki suunniteltu hyvin. Mitä nyt yksi laatikosto meni rikki muutossa, hän naurahtaa. Se on vähän, kun siirrettävänä on ollut monta yksikköä.

Muuttoon liittyy monenmoisia hauskojakin yksityiskohtia. Muuttomiehet harvoin siirtelevät ”kylmämiehiä” eli luurankoja. Tässä muutossa siirrettiin, kun kylmäkalle vaihtoi fysioterapeutin mukana tilaa.

– Haastavinta on siirtää hienoelektroniikkaa. Esimerkiksi korvalamput hoitajat ovat vieneet käsilaukuissaan väistötiloihin, Rantala kertoo.

Perjantaina edessä on kaikkein hankalin muuttokohde: kuulokoppi eli äänieriö. Se painaa satoja kiloja ja kun se joudutaan asentamaan uudestaan, sen eristämiskyky helposti heikkenee.

Terveydenhuollon laitteiden ja kalusteiden lisäksi siirrettävänä on ollut 26 hyllymetriä arkistoa.

– Ensin mietimme, voisiko arkiston jättää A-sairaalan remontin ajaksi, mutta pakko se sitten oli kuitenkin siirtää. Jätämme A-sairaalaan ainoastaan vainajien paperit, Rantala toteaa.

Muuttoa väistötiloihin on tehty osissa. Ensimmäisenä A-sairaalasta muutti päihde- ja mielenterveysyksikkö vanhaan terveyskeskukseen, entisiin neuvolan tiloihin. Vanhasta terveyskeskuksesta on valittu väistötiloiksi ne tilat, joissa on ollut vähiten sisäilmahaittoja.

Työterveyshuolto siirtyi A-sairaalasta joulun alla vanhan terveyskeskuksen toiseen kerrokseen eli entisiin Kuunarin tiloihin. Infektiovastaanotto on Terveystie 4:ssä, Sykkeen tiloissa, eli entisen terveyskeskuksen kellarikerroksessa.

Fysioterapia ja muut terapiapalvelut ovat muuttaneet pysyvästi A-sairaalan kolmannesta kerroksesta sisääntulo- eli P-kerrokseen ja kellarikerrokseen, jossa ne palvelevat jatkossakin asiakkaita.

Tyks psykiatria, neuvola ja perhekeskus muuttavat A-sairaalasta keltaiseen taloon perjantaina. Ensi viikosta alkaen kaikki siirrettävät toiminnot ovat siellä, missä ne ovat remontin ajan.

– Asiakkailta tämä vaatii kärsivällisyyttä, että löytävät oikeaan paikkaan, Rantala sanoo.

Keltainen talo on saneerattu asuinkäyttöön, siksi väistötilat eivät täysin vastaa U-soten tarpeita. Esimerkiksi talon sisäkäytävä on niin kapea, että neuvola-asiakkaiden pitää jättää rattaat tai vaunut ulos.

– Talon eteen on tulossa katos rattaita varten.

Neuvolan ja perhekeskuksen henkilöstölle ei ole keltaisessa talossa kunnon taukotilaa, siksi työvaatteet pitää noutaa päivittäin A-talon pukutiloista.

– Väistämättä kaikenlainen tavara- ja postiliikenne ei ole myöskään yhtä sujuvaa kuin A-sairaalan tiloissa. Lisäksi naisten seulontatutkimukset jouduttaneen järjestämään avosairaanhoidon tiloissa, Rantala kertoo.

A-sairaalan remontin pitäisi valmistua loppukesästä. Sen jälkeen edessä on jälleen muutto.

– Sitten pääsemme valoisiin, toimiviin tiloihin. Voimme järjestää vaikka avoimet ovet yleisölle, jos tästä koronasta on päästy, Rantala hymyilee.

Teija Uitto

Mörnenmäellä tehdään A-sairaalan remontin lisäksi myös uusia liikennejärjestelyjä. Kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén pahoittelee rakennusajan sekavuutta ja häiriöitä. Uusien liikennejärjestelyjen tavoitteena on jatkossa selkeyttää mäen kulkureittejä sekä katkaista läpiajo Välskärintieltä Golfravintolalle.

Välskärintien suunnasta Mörnenkatua kuljetaan jatkossa vain kaupungin virastotalolle sekä A-sairaalan invapysäköintipaikoille. A-sairaalan eli tulevan terveyskeskuksen yleiset pysäköintipaikat löytyvät Kasarminlahdentien päästä. Kasarminlahdentien kautta kuljetaan jatkossa myös hammashuollon vihreään taloon.

Lokalahdentieltä Mörnenmäelle kulkevaa Poliisikujaa pitkin ajetaan jatkossa vain hammashuollon ja Kuunarin eli vihreän talon invapysäköintipaikoille. Golfravintolalle kuljetaan uutta Golfintietä.

Vaikka liikennejärjestelyt ovat vielä kesken, alueen uudet osoitteet ovat jo käytössä. A-sairaalan eli terveyskeskuksen osoite on Kasarminlahdentie 2. Hammashuolto, Kuunari ja kotouttamisyksikkö löytyvät vihreästä talosta, jonka osoite on Kasarminlahdentie 4.

Keltaisten talojen osoite on Kasarminlahdentie 6. Keltaisessa talossa toimivat A-sairaalan remontin ajan neuvola, perhekeskus ja Tyks psykiatria. Myöhemmin keväällä keltaisten talojen kompleksiin sijoittuu myös uusi päiväkotiyksikkö.