Byrokratiasta konkretiaan

0

Suomen hallintohistorian suurinta uudistusta on väännetty kymmeniä vuosia. Uudistuksen nimikin on muuttunut useamman kerran, koska samaa asiaa on tarkoitettu, kun puhuttu sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksesta, maakuntauudistuksesta ja hyvinvointialueverkostouudistuksesta.

Uutta hallintohimmeliä on suunniteltu useamman pää- ja sote-ministerin voimin ja ihmiset ovat jo ilmeisen väsyneitä aiheeseen. Nyt ongelmaksi on nousemassa se, kuinka aluevaalien kynnyksellä ihmisiä saisi innostettua vaaliuurnille.

Aluevaaleihin povataan alhaista äänestysprosenttia, vaikka huomenna on käynnistymässä monin tavoin merkityksellisemmät vaalit kuin viime kevään kuntavaalit. Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) joulukuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan aluevaalien äänestysprosentti uhkaa jäädä alle 40:n. Tämä on jo uhka demokratian toteutumiselle.

Puolueet asettivat täysiä listoja, eivätkä puolueet Uudessakaupungissakaan ole kyenneet seisomaan yhden ehdokkaan takana. Useammalla ehdokkaalla äänet jakautuvat, joten yhden ehdokkaan läpipääsy Uudestakaupungista on entistä epävarmempaa.

Keskustelu ei saisi jäädä pyörimään byrokratiakysymyksiin ja terveyskeskusten seinien omistajuuteen, vaan sitä pitäisi käydä konkreettisin esimerkein sote-puolen tulevista ratkaisuista. Eläkeläiset ovat suurimpia sote-palveluiden käyttäjiä, joten Suomen Kuvalehden mukaan sote-menojen poistuminen ikääntyvien kuntien harteilta on liki lottovoitto. Suurimmat menot nimittäin syntyvät jatkossa lapsista ja nuorista.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä totesi viime viikon Turun Sanomissa , että alhaisesta aluevaalien äänestysprosentista hyötyisi kokoomus, jonka äänestäjäkunta on perinteisesti aktiivisin. Eniten alhaisesta äänestysinnosta kärsisivät vihreät ja perussuomalaiset.

Toivottavasti uusikaupunkilaiset kävisivät aktiivisesti antamassa äänensä oman paikkakuntansa edustajille, jotta Vakka-Suomen veturikaupungilla olisi edes pieni sanavalta Turun jyräämässä alueellisessa päätöksenteossa. Tätä toivoi myös Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio lauantain lehdessä. Samaa toivovat myös tämän päivän lehdessä ääneen pääsevät aluevaaliehdokkaat.

Maailma ei tule tälläkään äänestyksellä valmiiksi, mutta paikallista näkökulmaa siellä isossakin maailmassa tarvitaan. On nimittäin aika keksiä kunnat uudestaan.

Katja Kaartinen