Ennakkoäänestys ei innostanut Uudessakaupungissa

0
Uudessakaupungissa aluevaalien ennakkoäänestysprosentti jäi selvästi alle maan keskiarvon.

Historian ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina. Uusikaupunkilaisista äänesti ennakkoon 20,8 prosenttia äänioikeutetuista. Heistä miehiä oli 1207 ja naisia 1480.

Kaupunkilaisten äänestysaktiivisuus jäi kauas niin koko maan kuin Varsinais-Suomen hyvinvointialueenkin luvuista. Koko maassa ennakkoon kävi äänestämässä 26,4 prosenttia äänoikeutetuista ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ennakkoäänestysprosentti kohosi 27,9 prosenttiin. Innokkaimmin ennakkoon äänestivät Etelä-Savon hyvinvointialueen asukkaat ja laiskimmin puolestaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen äänioikeutetut.

Vaikka viime vuoden kuntavaalit eivät Uudessakaupungissa innostaneet ja lopullinen äänestysprosentti vaaleissa jäi hitusen alle 50 prosentin, niin nyt kiinnostus näyttää vieläkin laimeammalta, mikäli ennakkoääniin on uskominen. Kuntavaaleissa äänesti ennakkoon 23,6 prosenttia äänioiketetuista ja nyt siis vain 20,8 prosenttia.

Muissa Vakka-Suomen kunnissa on aluevaalien ennakkoäänestysprosenteissa suurta hajontaa. Kustavissa on ennakkoon käynyt äänestämässä 38,3 prosenttia, Taivassalossa 26,7 prosenttia ja Vehmaalla 24,0 prosenttia äänioikeutetuista. Toisaalta taas Laitilassa ennakkoon on käynyt äänensä antamassa vain 18,5 prosenttia äänioikeutetuista. Pyhärannassa kiinnostus aluevaaleja kohtaan on ollut vieläkin vähäisempää, äänestämään on intoutunut vain 17 prosenttia kuntalaisista.

Aluevaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1. Äänestyspaikat avaavat ovensa aamulla kello 9 ja äänestys päättyy illalla kello 20.

Vaaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestysalueensa äänestyspaikassa, joka mainitaan äänestäjille postitetussa ilmoituskortissa.

Äänestäjän tulee todistaa henkilöllisyytensä äänestyspaikalla, joten äänestäjiä pyydetään ottamaan henkilöllisyystodistus mukaan. Henkilöllisyystodistukseksi kelpaa voimassa oleva poliisin antama henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen Kela-kortti.

Uudessakaupungissa vaalipäivän äänestyspaikat ovat seuraavat: Keskikaupungilla äänestys tapahtuu kaupungin co-working- ja etätyötila Messissä, osoite Koulukatu 7. Hakametsässä äänestetään Hakametsän koululla, Saarnistossa Saarniston palvelukeskuksessa, Lokalahdella Lokalahden koululla, Pyhämaassa Pyhämaan nuorisoseurantalolla sekä Kalannissa Kalannin kirjastossa.