Harrastuksiin hurahtaneet–Uki tarjoaa hyvät harrastusmahdollisuudet, Helenin perhe kehuu

0
Koulu- ja työpäivä on päättynyt. Menossa on pieni tauko ennen iltaharrastuksia. Välipalalla Heidi ja Lauri, taustalla vanhemmat Mia ja Heikki Helen.

Mia ja Heikki Helén ovat päättäneet työpäivänsä vasta hetki sitten. Etätyökoneet on suljettu ja Mia kaivelee jääkaapista syötävää. Heikki plaraa kännykkää sohvalla.

– Pitäähän tässä hetki levätä ennen kuin iltarumba alkaa, hän nauraa.

Lauri, 7, ja Heidi , 8, rouskuttavat välipalaa, sillä kolmen vartin päästä isän ja Laurin pitää jo olla jäähallilla. Tänään on Laurin jääkiekkotreenit.

Helenin perhe on hyvin aktiivinen. Lapset harrastavat paljon ja kaikkea mahdollista.

– Olemme ajatelleet niin, että lapset saavat kokeilla kaikkea, mitä haluavat. Sieltä sitten löytyvät lopulta ne lajit, mitä he haluavat jatkaa, Mia sanoo.

– Minusta menestyminen jossain tietyssä lajissa ei ole niinkään tärkeää, vaan pidän harrastuksia sosiaalisista syistä tärkeänä. Olen itse pelannut ringetteä ja ringetessä syntyneet ystävyyssuhteet ovat säilyneet aikuisuuteen asti.

Mitä perheessä sitten harrastetaan?

– Säbää, jääkiekkoa ja jalkapalloa. Sitten mä hiihdän, käyn uimassa ja suunnistan, Lauri luettelee.

– Säbää, jalkapalloa, partiota ja ratsastusta, Heidi kertoo.

– Judon mä kyllä lopetin, Lauri jatkaa.

Mia lisää, että on tytär ollut myös kuvataidekoulussa ja tanssiryhmässä.

Isän harrastuslistalla on jääkiekkoa, lumilautailua ja suunnistusta.

– Suunnistus on koronan ansiota. Kun jossain vaiheessa ei oikein mitään voinut tehdä, niin aloimme käydä omatoimirasteilla. Oli matala kynnys aloittaa harrastus, senkun tulosti verkosta kartan ja lähti metsään.

Heikki Helén sanoo, että Uudessakaupungissa on helppo harrastaa montaa lajia, kun harrastusmahdollisuudet ovat niin hyvät ja välimatkat lyhyet.

– Muutimme Uuteenkaupunkiin 2017. Jos asuisimme yhä Turussa, ei näin paljon voisi millään harrastaa. Esimerkiksi jääkiekkotreeneihin ajeltaisiin toiselle puolelle kaupunkia tai naapurikuntaan. Välimatkoihin menisi aikaa.

Mian yhden harrastuksen kaupunkilaiset tietävätkin: hän on kaupunginvaltuutettu. Hän sanoo, että sekin on pienen kaupungin innostamaa.

– Joka puolella on otettu hyvin vastaan. Kuntavaaleihinkin minut pyydettiin mukaan, hän hymyilee. Mia on lähtöisin Uudestakaupungista, joten kaupunki oli jo tuttu.

Ennen koronaa Mia osallistui improkurssille, mutta se harrastus on valitettavasti jäänyt tauolle. Myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja marttojen toiminnassa hän on ollut mukana.

– Käymme myös mielellään uimassa, kunhan uimahalli vain tältä koronalta on auki.

Keittiön pöydällä on ompelukone, jonka Mia hankki itselleen. Nyt sillä surruutteleekin saumoja tytär, joka on isoäidin innostamana opetellut ompelemaan.

Helénin perhe muutti Uuteenkaupunkiin, kun Heikki sai työpaikan Valmet Automotivelta. Myös Mia löysi nopeasti työpaikan kaupungista.

– Onhan se mukavaa, kun vanhempani asuvat lähellä.

Heikki on lähtöisin Iitistä ja on yllättynyt, kuinka helppoa ja mukavaa asuminen Uudessakaupungissa on. Kaupungin seurat suunnittelevat toimintaa perheitä ja lapsia ajatellen.

– Se oli jo ihan huippua, kun Laurin ja Heidin jalkapalloharjoitukset osuivat samaan aikaan samalle kentälle, Heikki kehuu.

Myös sitä vanhemmat kiittelevät, että harrastusmaksut ovat kohtuullisia. Se on pitkälti vanhempien talkootyön ansiota.

– Uudessakaupungissa vaikuttaa olevan hyvä talkookulttuuri. Se on myös hienoa, että kun Lauri pelaa jääkiekkoa, niin samassa joukkueessa on luokkakavereita. Isommassa kaupungissa ei välttämättä omaan joukkueeseen osuisi yhtään koulukaveria.

Yksi uusi harrastus perheelle on vielä tulossa.

– Meille hankitaan koira, Heidi kertoo innoissaan.

– Mutta sitä venettä ei taideta ihan vielä hankkia, Heikki toteaa.

– Saaristolaivurikurssi on kyllä jo käytynä, mutta ehtisikö sinne merelle, hän empii.