Heli-Päivikki Laurén pronssisijalta aluevaltuustoon – harmittelee kampanjointiajan lyhyyttä

0
Heli-Päivikki Laurén

Heli-Päivikki Laurén (sd.) nousee Uudenkaupungin kolmanneksi suurimmalla äänimäärällä aluevaltuustoon. Kuntapolitiikassa sekä kaupunginvaltuustossa että hallituksessa vaikuttanut Laurén sai 785 ääntä, joista suurin osa tuli Uudestakaupungista. Häntä äänestettiin kuitenkin myös esimerkiksi Laitilassa, Pyhärannassa ja Turussa.

– Vaalitulos tuntuu ihan uskomattomalta, vähän kuin sumussa kulkisi. Ajattelin, että Uudestakaupungista menee ainakin yksi ehdokas varmasti läpi, mutta olihan se yllätys, että läpi meni lopulta kolme, Laurén kuvailee.

Sen sijaan alhaiseksi jäänyt aluevaalien äänestysprosentti ei tullut Laurénille yllätyksenä. Kaupungin ehdokkaat ovat perinteisesti jalkautuneet monenlaisissa toritapahtumissa äänestäjien keskuuteen. Korona esti sen.

– Täällä mennään ennen vaaleja fyysisesti sinne äänestäjien äärelle. Moni on jättänyt sen takia äänestämättä, etteivät ehdokkaat ole näkyneet tarpeeksi missään. On myös syytä pohtia, että tiesivätkö kuntalaiset tarpeeksi siitä, mitkä vaalit nyt olivat kyseessä, Laurén kertoo.

Hän arvelee kampanjointiajan jääneen joulun ja vuoden vaihteen takia liian lyhyeksi. Ihmiset havahtuivat vaaleihin vasta viikkoa, paria ennen äänestyspäivää.

– Korona vei kaiken tyypillisen vaalimeiningin. Pyrin siihen, etten kauheasti keskustele koronasta, koska se köyhdyttää kaikki muut puheenaiheet. Samalla haluan suojella perheen lapsia ja lapsenlapsia koko aiheelta, Laurén lisää.

53-vuotias Laurén on Tyks Vakka-Suomen sairaalan luottamusmies ja sairaanhoitaja. Hän valmistui sairaanhoitajaksi laman kynnyksellä vuonna 1995.

– Pääsin heti päivystykseen töihin, mutta olen kokenut myös työttömänä olon sekä työskennellyt tarvittaessa töihin tulevana. Minulla on kuusi lasta ja olen ollut pitkään myös äitiyslomalla, Laurén kertoo.

Hän puhui vaalikampanjassaan toimivien terveydenhoitopalveluiden ja kotihoidon vahvistamisesta. Hän peräänkuulutti myös lähellä tarjottavia neuvolapalveluita ja terapiapalveluiden lisäämistä.

– Minullakin on tulevassa aluevaltuustossa kaksoisrooli. Olen alueen terveydenhoidossa töissä, mutta pääsen myös päättämään asioista. En näe sitä huonona asiana, koska tiedän, mistä puhun ja päätän. Samanlaisessa kaksoisroolissa olen myös kuntapäättäjänä, Laurén kertoo.

Uusikaupunki vetää viiden kunnan yhteistä U-soten aluetta. Sitä on rakennettu jo pitkään ja yhteistyö erikoissairaanhoidon kanssa on saatu toimivaksi.

– Tästä voidaan hakea mallia myös hyvinvointialueelle. Panokset on laitettava ennaltaehkäisevään työhön, koska sitä kautta erikoissairaanhoidossa säästetään kuluja, vaikka väki vanhenee ja sairastaisi nykyistä enemmän, Laurén pohtii.

Laurén ei usko, että Uudenkaupungin palvelutarjonta ainakaan heikkenee hyvinvointialueen myötä.

– Jossakin ne ihmiset on joka tapauksessa hoidettava tai muuten potilaspainetta siirtyy Turkuun. U-sote tekee nyt jo yhteistyötä Mynämäen, Naantalin ja Maskun kanssa esimerkiksi silmäpolilla sekä neurologian ja ortopedian puolella, Laurén kuvailee.