Hengenahdistus, kuume ja uupumus yleisimmin syynä koronavirusinfektion sairaalahoidon tarpeeseen

0
Koronanäytteitä on otettu Varsinais-Suomessa ahkerasti.

Koronatilanne Varsinais-Suomessa on vaikea. Omikron on alueen valtavirus. Uusia positiivisia testituloksia todetaan tällä hetkellä noin 35 prosentissa testatuista näytteistä eli noin 600–800 vuorokaudessa. Kotitestien tulokset eivät luonnollisesti näissä luvuissa näy.

Koronavirus aiheuttaa oireita erilaisilla mekanismeilla. Infektion alussa oireet johtuvat viruksen lisääntymisestä hengitysteissä. Elimistön oma puolustusjärjestelmä alkaa hävittää virusta, jolloin virusinfektion seurauksena puolustusjärjestelmä saattaa ylireagoida.

Tällöin muodostuu paljon niin sanottuja välittäjäaineita eli sytokiineja. Tämä johtaa tulehdusnesteiden kertymiseen keuhkorakkuloihin, jolloin hengittäminen vaikeutuu. Nämä oireet ilmenevät tyypillisesti noin viikon kuluttua koronainfektion alusta.

Puolustusjärjestelmän toiminta heikkenee iän myötä ja elimistö ei pysty enää kunnolla tuhoamaan virusta. Siksi hengitystievirusinfektiot voivat olla erityisesti vanhuksilla kohtalokkaita.

– Sairaalahoitoon johtaneita oireita ovat tyypillisimmillään hengenahdistus, kuume ja syvän uupumuksen aiheuttama yleistilan lasku, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Tavallisesti Tyksin sairaalahoitoon on hakeuduttu noin viikon kuluttua ensimmäisten koronan aiheuttamien oireiden jälkeen.

Kaikkiaan Tyksissä on koronaviruksen vuoksi epidemian alusta lähtien hoidettu 692 potilasta. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on 23 potilasta, joista kuusi tarvitsee tehohoitoa.

Vakavamman epäillyn rokotehaitan vuoksi sairaalahoidossa olleita potilaita on tiedossa vain harvoja yksittäisiä. Koronarokotukset aloitettiin joulukuussa 2020, ja 77,4 prosenttia eli 374 268 varsinaissuomalaisista on saanut vähintään kaksi koronarokoteannosta.

Koronarokotuksen aiheuttaman kuumereaktion tai pistoskohdan paikallisen reaktion vuoksi on käynyt muutamia päivystyspotilaita runsaan vuoden aikana. Rokotteiden aiheuttamien reaktioiden vuoksi ei sairaalahoidon tarve siis ole kasvanut, päinvastoin.

– Rokottautuminen on paras keino suojautua vakavaa koronainfektion aiheuttamaa tautia vastaan. Rokotteella suojaat itsesi lisäksi myös muita, muistuttaa Pietilä.

Sosiaalisessa mediassa liikkuu sairaalahoitoon johtaneiden oireiden syistä täysin virheellistä tietoa. Sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan, että niissä asiantuntijan lausunto on irrotettu alkuperäisestä asiayhteydestään.