Henkisen pääoman kasvattamista

0
Anne Paalanen avasi oman studion Tammitielle keväällä 2019.

Anne Paalanen oli alun perin ajatellut perustaa liikunta-alan yrityksensä eläkepäivinään. Omat hyvät kokemukset liikunnan aiheuttamasta ilosta ja hyvästä olosta saivat aikaistamaan suunnitelmia reippaasti.

– Tavoitteena on, että saa kulkea vielä yhdeksänkymppisenäkin omin jaloin, jos terveyttä riittää, Paalanen sanoo.

Hyvinvoinnin Palikat aloitti juoksukoulusta, mutta viimeiset vuodet Paalanen on keskittynyt joogaan ja barreen, jossa harjoitetaan voimaa ja ryhtiä balettitangon avulla. Paalanen avasi studion Hakametsään kerrostalon kerhohuoneeseen maaliskuussa 2019.

– On ollut rikkonaisia vuosia koko ajan. Loppukevät ja ensimmäinen syksy menivät mukavasti, mutta sitten alkoi jo korona vaikuttaa. Onneksi on arkityö, Paalanen huokaisee.

Moni on kysynyt erityisopettajana Kalannissa työskentelevältä Paalaselta, että miten hän jaksaa tehdä kahta työtä ja ehtiä vielä sen jälkeen juoksulenkeille.

– Voisihan sen vapaa-aikansa toisinkin viettää, mutta saan tästä työstä niin paljon takaisin. Tämä on itselleni henkistä pääomaa, Paalanen kuvailee yritystään.

Myös äänimaljarentoutushetkiä ja mökkijoogaa Lokalahden Sisulassa pitäneen Paalasen tunneilla käy kaikenikäisiä ihmisiä. Pääasiassa asiakkaat ovat naisia, mutta jokunen mieskin on tunneille uskaltautunut.

– Moni on kehunut tunnin jälkeen, että on hyvä olo niin fyysisesti kuin henkisestikin, vaikka lähteminen tunnille olisi ollut vähän nihkeää väsymyksen tai muun takia.

– Jos he tulevat uudestaan, silloin ovat tykänneet, Paalanen päättelee.

Omilla tunneillaan hän pyrkii miellyttävään ilmapiiriin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

– Asiakkaille studioni on myös kohtaamispaikka, jossa vaihdetaan kuulumisia, nauretaan yhdessä ja joskus myös puhutaan vakavammista aiheista. Ajatuksena on, että puhutut asiat pysyvät studion sisällä.

Pedagoginen ote näkyy joogaohjauksessakin ja erityisen huolissaan Paalanen on lasten ja nuorten liikkumisesta. Kaikki lapset eivät pidä kilpailemisesta tai hikiliikunnasta. Heille esimerkiksi jooga voi tarjota toisenlaisen tavan liikkua.

Huoli sai Paalasen myös opiskelemaan lisää.

– Olen koko ikäni opiskellut. Ensin kasvatus- ja opetusalalla, ja päätin sen jälkeen, etten enää koskaan opiskele. Mutta kuinkas kävikään.

Tuorein pidempi koulutus on lasten ja nuorten joogaopettajan pätevyys. Tällä hetkellä lapsi- ja perhejoogat ovat tauolla, mutta niitä hän haluaisi pitää enemmän.

Nuorille hän suosittelee joogaa opiskelun vastapainoksi. Vaikka lapsena ei olisi urheillut, voi ilon löytää myöhemminkin.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, tälle hetkellä kaksivuotisia, syventäviä joogaopettajan opintoja (RYT500) opiskeleva Paalanen hymyilee.

Paalasen äiti työskenteli parturi-kampaajana ja tytär ajatteli, ettei ryhdy yrittäjäksi. Myöhemmin hän on huomannut ajatelleensa kuin yrittäjä jo kaupungilla työskennellessään.

Hän muun muassa piti kaupungin työntekijöille juoksukoulua, josta alkoi muillekin lajin perehdyttäminen.

Oman inspiraationsa hän sai turkulaiselta Lippo Juvalalta , joka veti juoksukoulua kuntoputkessa vuonna 2012.

– Olen aloittanut juokseminen monta kertaa. Se jäi aina siihen, että juoksin viisi kilometriä viikossa ja lopetin siihen.

Juvalan koulussa lopputavoitteena oli juosta Forssan puolimaraton ja hän teki sen hieman alle kahteen tuntiin.

Sen jälkeen puolikkaan aika on parantunut parilla kymmenellä minuutilla ja täysmaraton on kulkenut selvästi alle neljän tunnin.

Aiemmin varhaiskasvatuksen erityisopettajana työskennellyt Paalanen oli myös vaikuttamassa siihen, että kaupunkiin saatiin kuntoportaat. Hän oli vuonna 2016 tutustumassa Helsingin Malmikartanon portaisiin ja siitä lähti ajatus, että Uuteenkaupunkiin täytyy saada omat portaat.

Hän teki kaupungille aloitteen portaista ja sitä seurasi pitkä odotus, kun hanke eteni hiljalleen. Hän on tyytyväinen portaiden sijaintiin ja tyyliin.

– Ne on tehty tarpeeksi leveiksi, jotta voi tehdä ns. luisteluliikkeitä ja erirytmiset osat portaissa mahdollistavat erilaiset treenit. Ei pelkästään vauhdikasta tasajuoksua ylös tai alas, Paalanen kehuu.

Tällä hetkellä Paalasen juoksukoulut ovat tauolla, mutta uusia kursseja saattaa vielä tulla.

Hyvinvoinnin palikat


Yrittäjä: Anne Paalanen

Yrittäjänä alalla: 6 vuotta

Perustamisvuosi: 2016

Ala: liikunta- ja terveysala

Työntekijöiden määrä: 1

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana vuorossa on Niina Varjonen Niinan trimmauskulmasta