Hyvästi Tokio, Peking ja Amsterdam – Aki Nummelan mielestä Ugissa on kaikki, mitä ihminen tarvitsee

0
Tätä maisemaa Aki Nummela kaipasi maailmalla. Myllymäkeen liittyy paljon hyviä muistoja.

Aki Nummela oli nuori kaveri jättäessään kotikaupunkinsa. Oli vuosi 1994 ja Nummela pääsi Nokialle Saloon töihin.

Kun Nummela jätti Uudenkaupungin, 90-luvun lama teki tuhojaan. Autotehtaalla meni huonosti, eivätkä kaupungin näköalat olleet kovin hyvät. Nokian tehtaalla oli töitä.

– Itse asiassa Nokialla oli siihen aikaan vastaava tilanne kuin Valmet Automotiven auto- ja akkutehtaalla nyt. Tehtävää oli enemmän kuin ihmisiä.

Nokian noste veti Nummelan Salon seudulle. Nokialla koulutusmahdollisuudet olivat hyvät ja niin Nummela eteni asentajasta teknikoksi, sitten insinööriksi, johdon tehtäviin ja uraputkeen maailmalle.

– Kaarina, Pertteli, Muurla, Tokio, Peking, Guangzhou ja Amsterdam, hän luettelee asuinpaikkansa parinkymmenen vuoden ajalta.

Nummela työskenteli Nokian tuotekehityksessä Tokiossa vuodet 2001–2008, siirtyi sitten Pekingiin. Kun Nokian liiketoiminnot myytiin Microsoftille, hän jatkoi työuraa Microsoftilla, mutta Nokian mies ei kokenut sen yrityskulttuuria omakseen.

– Tein jonkin aikaa töitä ruotsalaisyhtiölle Kiinassa, sitten siirryin hollantilaisyhtiölle töihin Amsterdamiin.

Kiinassa hän tapasi nykyisen avovaimonsa Madelon Nouwenin.

– Vähitellen alkoi vahvistua ajatus oman yrityksen perustamisesta. Kun Madelon tekee etätyötä, mietimme, että voimme asua missä tahansa.

Uusikaupunki vei voiton maailman metropoleista. Nummela ja Nouwen muuttivat Uuteenkaupunkiin 2019. Kaupungissa sattui olemaan myynnissä rakenteilla oleva idyllinen puutalo, joka sijaitsee Myllymäen kupeessa. Se miellytti molempia. Hollantilainen Madelon tuntee olonsa kodikkaaksi, kun ikkunasta näkyy myllyjä.

– Pekingissä työmatkani oli 60 kilometriä ja työmatkaan meni päivittäin aikaa vähintään kolme tuntia. Jos sattui paha ruuhka, kymmenen kilometrin etenemiseen saattoi mennä tunteja.

Uudessakaupungissa työmatka on parikymmentä sekuntia, pari askelta pihan poikki työhuoneelle.

– Tai näin talviaikaan kaksi minuuttia, jos teen matkalla lumityöt, Nummela naurahtaa.

Kun on asunut miljoonakaupungeissa, osaa arvostaa Uudenkaupungin hyviä palveluita ja lyhyitä välimatkoja.

– Täällä järjestelmät toimivat. Ikkunasta näkyy vesitorni, jossa on 5G-antenni. 200 metrin päässä on supermarket, joka on auki 24/7, sairaalaan on matkaa alle kaksi kilometriä. Eniten arvostan tätä puhtautta ja luontoa.

– Luonto ja liikunta, ne ovat minulle tärkeitä ja ne molemmat toteutuvat Uudessakaupungissa, Nummela kehuu.

Nuorena poikana Nummela piti hiihtämisestä. Maailmalla harrastus jäi. Tänä talvena Nummela on hankkinut jälleen sukset. Parinkymmenen vuoden aikana kaupunkiin on rakennettu hiihtoputki ja uusia kuntopolkuja.

– Läheltä löytyvät kuntosali, tenniskenttä ja sulkapallohalli. Uimahalli valmistui jo ennen lähtöäni. Se oli silloin hieno, mutta nyt jo aikansa elänyt. Kun Wintteri valmistuu, Uudessakaupungissa on mahtavat harrastusmahdollisuudet.

Aki Nummelan mielestä globaali perspektiivi avartaa. Maailmalla huomaa, kuinka hyvin asiat omassa kotikaupungissa ovat. Hän toivoo, että nuorten palaavan opiskeluiden jälkeen takaisin Uuteenkaupunkiin.

– Start up -yritystä ei tarvitse perustaa Helsinkiin, yhtä hyvin yritys voi toimia täällä. Teen kansainvälistä työtä Myllymäen rinteessä.

Nummela arvostaa Uudenkaupungin kansainvälistymistä. Monimuotoisuus tuo potentiaalia kaupunkiin, kun erilaisten ihmisten ideat kohtaavat.

Nyt hän katselee onnellisena päivittäin sitä samaa vesitornia, jonka huipulle kiipesi lapsena katselemaan maailmaa. Ylhäällä iski korkeanpaikankammo, jota hän on hoitanut harrastamalla vuorikiipeilyä.

Eniten hän nauttii siitä, että jo lapsena syntyneet ihmissuhteet ovat säilyneet. Nyt vanhemmat ja muut sukulaiset ovat lähellä ja vanhojen kavereitten kanssa voi taas harrastaa liikuntaa kuin silloin nuorena.