Ikäihmisten palveluissa tehty varautumissuunnitelma laajan koronaepidemian varalle

0
Koronaepidemiasta huolimatta saadaan vanhuspalveluissa perushoito ja turvallinen lääkehuolto toimimaan.

Uudenkaupungin ikäihmisten palveluissa on tähän mennessä onnistuttu välttämään koronavirustartuntaketjut.

– Yksittäisiä sairastapauksia on toki ollut, sekä asiakkaiden että työntekijöiden piirissä, mutta niistä ei ole lähtenyt leviämään laajempia tartuntaryppäitä.

– Tässä yksi suuri tekijä on ollut työntekijöiden vastuullinen toiminta. Arjessa on hienosti jaksettu pitää terveysturvallisuus koko ajan mielessä, vaikka varmasti meistä jokainen alkaa olla jo väsynyt ja turhautunut yhä vain jatkuvaan koronapandemiaan, selvitti kaupungin ikäihmisten palvelujohtaja Kirsi Routi-Pitkänen.

– Työntekijöiden valveutuneisuudesta kertoo sekin, että kun epäily mahdollisesta koronatartunnasta on herännyt, niin heti on jääty omaehtoiseen karanteeniin ja menty testeihin hyvin matalalla kynnyksellä, lisäsi ikäihmisten palveluasumisesta vastaava esimies Anniina Saarinen.

– Lisäksi henkilöstö on osoittanut valtaa sitoutumista ja yhteishenkeä. On tehty ylimääräisiä työvuoroja ja jatkettu tarvittaessa omaa työvuoroa niin, että kaikki tehtävät on saatu hoidettua yllättävistä sairastumisista ja karanteeneista huolimatta. Tästä jo nyt valtavan iso kiitos ihan kaikille, painotti Routi-Pitkänen.

Uutta huolta aiheuttaa nyt koronaviruksen omikron-muunnos, mikä leviää väestön keskuudessa kulovalkean tavoin.

– Olemme jo miettineet miten eri toiminnot voidaan järjestää, mikäli suuri määrä työntekijöitä sairastuu tai joutuu karanteeniin samaan aikaan. Haastavaksi tilanteen tekee se että sijaisten saaminen on normaalioloissakin erittäin vaikeaa ja nyt vielä vaikeampaa, totesi Routi-Pitkänen.

Apua on jo saatu ja toivotaan saatavan jatkossakin hoitoalalta eläköityneistä henkilöistä. Tarvittaessa myös esimiehet osallistuvat päivittäiseen hoitotyöhön.

– Mikäli tilanne pahenee, on palveluita karsittava. Tämä voi tarkoittaa sitä että suljemme arviointi- ja kuntoutusosasto Kuunarin ja/tai Kalannin vanhainkodin yhteydessä olevan tilapäishoidon osaston ja siirrämme näiden yksiköiden työntekijät sinne missä apua tarvitaan, kertoi Routi-Pitkänen.

Kotihoidossa toivotaan apua myös omaisilta, mikäli se on mahdollista.

– Lähetämme tällä viikolla kotihoidon asiakkaiden omaisille tiedotteen koronaepidemiaan liittyen. Voi olla, että esimerkiksi käyntiajan pituutta yksittäisen asiakkaan luona on lyhennettävä, jos sairastavuus lisääntyy radikaalisti, sanoi kotihoidon esimies Briitta Lehtilä.

Tartuntoja on koko epidemian aikana ollut ikäihmisten palveluissa ihan yksittäisiä, enemmänkin on oltu poissa siksi, että on ollut altistumisia tai flunssan oireita ja odotettu koronatestien tuloksia. Myös tavallista influenssaa on nyt paljon liikkeellä.

– Vaikka koronaepidemian vaikeutuessa joudumme mahdollisesti priorisoimaan tehtäviä, niin asiakkaiden perushoidosta ja turvallisesta lääkehoidosta ei tingitä, alleviivasivat Briitta Lehtilä ja Anniina Saarinen.

Koronavirusepidemian jälleen voimistuessa Uudessakaupungissa tehtiin tammikuun alussa päätös, jolla rajoitettiin vierailuja kaupungin palveluasumisen yksiköissä. Vierailut ovat sallittuja nyt ainoastaan asukkaiden läheisille sekä hoito- ja terapiahenkilöstölle. Lisäksi kaikki uudet asukkaat testataan koronaviruksen osalta ja myös vierailulle tuleville läheisille on annettu ohjeistus tehdä koronaviruksen kotitesti ennen vierailua.

Myös Sakunkulman päiväkeskuksen päivätoiminta on keskeytetty toistaiseksi.

Käytännössä kaikki kaupungin palveluasumisyksiköissä asuvat, Kuunarin kuntoutusasiakkaat ja valtaosa säännöllisen kotihoidon asiakkaista ovat jo saaneet kolmannen koronavirusrokotteen.