Juha ja Tuula

0

Suomessa juhlitaan vuosittain sekä miesten- että naistenpäivää. Nämä merkkitapahtumat sijoittuvat marras- ja maaliskuulle. Tilastokeskus julkaisi viime vuonna näiden melkein-liputuspäivien kunniaksi tietoja tyypillisistä suomalaismiehistä ja naisista.

Se kaikkein tyypillisin suomalainen mies on 42,1-vuotias ja on nimeltään Juha. Suomalainen keskivertomies on 177 senttiä pitkä ja painaa 87 kiloa. Tosin hän on henkisesti vähintään samaa kokoa kuin suomalainen karhu. Tämä Tilastokeskuksen tyypillinen Juha asuu 71,1 prosentin todennäköisyydellä kaupunkialueella. Hänellä on todennäköisesti lapsi, koska yli 57 prosentilla 15–85-vuotiaista suomalaismiehistä on lapsi.

Tyypillinen Juha on todennäköisemmin naimisissa kuin naimaton. Juha on todennäköisesti mennyt ensimmäisen kerran naimisiin 34,7 vuoden iässä. Tämä siis siinä tapauksessa, että kyseessä on ollut heterohäät. Jos Juha on mennyt naimisiin toisen miehen kanssa, he ovat solmineet avioliiton todennäköisesti 42,2 vuoden iässä. Joka tapauksessa joka kymmenes naimisiin mennyt tyypillinen Juha-mies on eronnut.

Tyypillinen suomalaisnainen on puolestaan Tuula. Hän voisi olla esimerkiksi Juhan vaimo, serkku, ystävä tai sisko. Välttämättä Juha ei tunne Tuulaa ollenkaan, mutta oletetaan nyt, että he tuntevat. Tosin ainakaan he eivät ole tavanneet tupakkapaikalla, koska tilastojen mukaan kumpikaan ei tupakoi. Tuulan toinen nimi on todennäköisesti Maria. Hän edustaa yli puolta suomalaisväestöstä, koska 50,6 prosenttia suomalaisista on Tilastokeskuksen mukaan naisia. Juhan sukunimi voisi olla Korhonen ja Tuulan Virtanen, ne ovat nimittäin yhä Suomen yleisimpiä sukunimiä.

Tuula on muutaman vuoden vanhempi kuin Juha, onhan suomalaisen naisen keski-ikä on 44,5 vuotta. Tosin kysyttäessä hän ei myönnä olevansa päivääkään yli 33-vuotias. Tuula on todennäköisesti 163 senttiä pitkä ja hän painaa 73 kiloa, jos nyt on ihan pakko oikeat luvut kertoa, koska oikeasti hän haluaisi olla pidempi ja laihempi. Tuula asuu todennäköisesti yksin kaupunkialueella, vaikka tilastoista ei selviä asunnon sisustustyyli, se on todennäköisesti vaalea ja skandinaavinen.

Tuula on 43 prosentin todennäköisyydellä naimisissa, joko Juhan tai jonkun muun kanssa. Tuula on tilastojen mukaan solminut avioliiton ensimmäisen kerran 32,1 vuoden iässä. Tuulalla on 65,8 prosentin todennäköisyydellä lapsi, mutta sitä, onko lapsi Juhan vai jonkun muun, ei tilasto kerro.

Juha on todennäköisesti suorittanut peruskoulun jälkeisen tekniikan alan tutkinnon, ja jos hän on insinööri, niin hän on tässä vaiheessa erikseen maininnut asiasta. Hän on kokoaikatöissä ja tienaa todennäköisesti 3 900 euroa kuukaudessa.

Joka kolmas tyypillinen Tuula on suorittanut peruskoulun jälkeisen tutkinnon. Hän on suorittanut myös korkea-asteen tutkinnon esimerkiksi terveys- ja hyvinvointialalla tai kaupan alalta. Tuula tienaa vähemmän kuin Juha, koska vuonna 2020 naispalkansaajien keskiansio oli 3 283 euroa. Jos Tuula on sairauslomalla, se johtuu Tilastokeskuksen mukaan todennäköisemmin mielenterveyden häiriöistä. Juhan sairauslomien syytä ei kerrota, koska virallisissa tautiluokituksissa ei ole koodia miesflunssalle.

Juha syö Tilastokeskuksen mukaan liikaa punaista lihaa, mutta liian vähän kasviksia ja niitäkin vain silloin, kun joku käskee. Tilastokeskus ei ole listannut, mitä Tuula voisi syödä, mutta naistenlehtien mukaan hän ainakin saattaisi nauttia suklaasta ja punaviinistä, ei kun siis tietenkin vihersmoothiesta ja siemenistä.

Tuula käy mielellään teattereissa ja saa Juhan mukaansa todennäköisesti vain joka kolmas kerta, koska hän katsoisi mieluummin urheilua tai olisi tallissa rassaamassa autoja.

Juhalla on Tuulaa todennäköisemmin henkilöauton ajamiseen oikeuttava ajokortti ja hän on vastuussa yhteisen kulkuneuvon korjaamisesta tai huoltamisesta, mutta tilastot eivät kerro, että Tuulakin osaa tankata oman autonsa ja lisätä pissapojan nestettä, jos niin haluaa.

Juhalle kuuluu Tilastokeskuksen mukaan pääsääntöisesti ihan hyvää. Hän pitää arkeaan mielenkiintoisena, mutta välillä elämä on vähän raskasta. Tuula ei puolestaan ehtinyt enää vastata tähän Tilastokeskuksen kysymykseen, koska hänellä oli tässä vaiheessa raskaita tunteita kokeva Juha lohdutettavanaan.

Katja Kaartinen

toimittaja