Juuso Kemppainen on virtuaalijääkiekon taitaja

0
E-urheilija Juuso Kemppaisen huonetta koristaa suosikkijoukkueensa Rauman Lukon pelipaidat.

Monelta aikuiselta ja nuorelta löytyy kotoaan jokin pelikonsoli. Joko yksinään tai kavereiden kanssa ihmiset pelaavat erilaisia pelejä huvittelumielessä. Mutta mitä jos pelaaminen muuttuu kilpailulliseksi harrastukseksi. Silloin puhutaan e-urheilusta.

Uusikaupunkilainen Juuso ”Kemppane_” Kemppainen on muutaman vuoden ajan kilpapelannut PlayStation-konsolin NHL-jääkiekkopelejä. Kiinnostus kilpailemiseen lähti hyvin yksinkertaisesta seikasta: Kemppainen huomasi olevansa hyvä peleissä.

– Kun sain PS3:sen, niin silloin tuli pelattua NHL14-peliä. Huomasin, että maailmanlistoilla tuli noustua nopeasti aika korkealle, Kemppainen taustoittaa.

– Ensimmäiseen turnaukseen osallistuin NHL17-pelin aikana. Siellä selviydyin 16:n parhaimman pelaajan joukkoon muiden Suomen kärkipelaajien kanssa.

”Änärit” ovat aina olleet Kemppaiselle lempipelejä. Hän kertookin, että vuosien varrella on tullut pelattua kaikilla PlayStationeilla jääkiekkopelejä aina NHL98-pelistä tämän päivän NHL22-versioon.

23-vuotias Kemppainen pelaa pääsääntöisesti tavallisia online-otteluita, joissa pelataan netin välityksellä toisia kilpailijoita vastaan. Kyseissä pelitilassa käytetään tosielämän jääkiekkojoukkueiden oikeita kokoonpanoja.

NHL-peleissä voi pelata kilpaa myös Hockey Ultimate Team -pelitilassa, jossa kilpailija muodostaa joukkueen kaikista pelissä olevista pelaajista.

– Itse en kauheasti pelaa kyseisestä pelimuodosta, koska hyvän joukkueen kasaaminen on kallista ja pitäisi pelata todella paljon saadakseen hyvän joukkueen, Kemppainen kertoo.

NHL18:sta lähtien Kemppainen on osallistunut syksyisin järjestettävään virtuaalijääkiekon SM-kilpailuihin. Kokemusta löytyy myös MM-kisoista. Vuoden 2020 MM-kilpailuissa Kemppainen saavutti toistaiseksi parhaimman saavutuksensa.

– Olin kisoissa kahdeksan parhaan joukossa Euroopan pelaajista. Jatkopelit olisi pelattu Kööpenhaminassa, mutta korona sotki ne suunnitelmat.

– SM-kisoissa selviydyin kerran kahdeksan parhaan joukkoon, mutta käytännössä joka vuosi olen top16-listalla, Kemppainen toteaa.

Virtuaalijääkiekko on Suomessa erittäin suosittua ja pelaajia riittää turnauksiin. Kemppaisen mielestä maailman parhaimmat pelaajat tulevat käytännössä Suomesta.

– Melkein on vaikeampaa menestyä SM-kisoissa, kuin MM-kisoissa, Kemppainen naurahtaa.

Edellisen kerran Kemppainen nähtiin virtuaalikaukalossa jääkiekkosarja Liigan järjestämässä eLiiga-turnauksessa Rauman Lukon edustajana. Toista kautta peräkkäin Lukkoa edustanut Kemppainen oli mielissään, kun yhteydenotto tuli Raumalta tämän kauden eLiigaan.

– Ei tarvinnut kauaa miettiä ehdotusta. Lukkoa olen kannattanut koko ikäni, joten on ollut hieno kokemus päästä yhdistämään fanitus ja oma harrastus, Kemppainen iloitsee.

ELiigan ratkaisupeleihin ei Kemppainen valitettavasti päässyt, sillä Lukko jäi yhden sijan päähän pudotuspeleistä.

E-urheilua saatetaan vielä tänä päivänäkin vierastaa ja urheilu-sanaa kyseenalaistaa pelaamisen yhteydessä. Kemppainen muistuttaa, että pelaamisessa esiintyy samoja piirteitä, kuin perinteisessä liikkumisessa.

– Kyllä näissä peleissä ihan hiki tulee. Myös henkinen kantti on koetuksella tiukoissa peleissä samalla tavalla, kuin oikeassa jääkiekko-ottelussa.

Pelaaminen ei voi olla pelkästään kymmeniä tunteja istumista päätteen edessä, vaan hyvinvoinnista on pidettävä huolta. Kemppainen harrastaakin säännöllisesti salibandyä ja vuorotyö vie osan päivistä.

Paras asia e-urheilussa on Kemppaisen mielestä se, että sen pystyy jokainen aloittamaan ja kuka tahansa voi nousta menestyväksi kilpapelaajaksi.

– Varsinkin ”änäri” löytyy monien kotoa, joten kannattaa rohkeasti tutustua peliin tarkemmin ja osallistua turnauksiin, Kemppainen vinkkaa.