Pyhämaan kyläkaupan edessä asukkaita tervehtii kolme komeaa eläinveistosta. Puuveistokset on tehnyt Hangosta alun perin lähtöisin oleva Kai Hyvärinen . Raumalla opettajan työtä tekevä Hyvärinen on reilun kahden vuoden ajan veistänyt lukuisia luontoaiheisia puuveistoksia.
Hyvärisen mökillä Pyhämaassa on esillä suurin osa hänen veistoksistaan. Mökin metsätien reunustalla oleva kolmihenkinen karhuperhe toivottaa vieraat tervetulleeksi, joulun ajan hengessä tonttulakit päissään.
Mökin pihamaalta kaikki sai alkunsa. Hyvärinen sai heti inspiraation, kun hän katsoi pihalla olevaa tuomea.
– Katsoin tuomen muotoa, että ihan kuin lohi ponnistaisi siitä. Rupesin sitten aikani kuluksi moottorisahalla muotoilemaan sitä, Hyvärinen muistelee.
– Loppujen lopuksi tulen kanssa tein siihen kuvioinnin. Mielestäni siitä tuli hyvä ja muutkin sanoi samaa.
Ponnistavan lohen Hyvärinen viimeisteli tekemällä vielä suihkulähteen veistoksen alle.
Korona-aikana liikuntaharrastukset menivät tauolle, joten Hyväriselle vapautui aikaa tehdä mökillään haluamiaan asioita.
– Vähän turhauduin jo, mutta sitten innostuin tästä ja jäin vähän koukkuun.
– Jotenkin aloin näkemään joka puussa jotain hahmoa ja niistä piti tehdä jotain. Kun homma etenee, ei sitä mielellään jätä kesken, Hyvärinen naurahtaa.
Veistosten tekemistä helpottaa Hyvärisen tausta käsitöiden opettajana. Näin ollen hänellä on tekniikat ja materiaalit hallussa.
– Hallitsen monet eri materiaalit, kuten puun, metallin ja elektroniikan.
Jokainen Hyvärisen työ on ainutlaatuinen. Hän tekee omilla työkaluillaan veistokset ja haluaa aina seuraavassa työssään kokeilla jotain uutta ja kehittyä veistäjänä. Haaveissa olisi, että tulevaisuudessa Hyvärinen voisi tehdä töitä monipuolisimmilla työvälineillä.
Aikaa yhden teoksen veistämiseen menee Hyvärisen mukaan helposti yli kymmenen tuntia, mutta yksinkertaisemmat teokset valmistuvat viikonlopun aikana.
– En tiedä löydänkö yhtä ja ainoaa tapaa, jolla tekisin veistoksia, vaan haluaisin aina kokeilla jotain uutta.
Yksi kriteeri Hyvärisellä on kuitenkin töitä kohtaan.
– Niissä pitää olla jonkinlaista ilmettä tai tunnetta. En halua tehdä näköispatsaita. Jos tekisin realistisen talitintin, niin ei se puhuttelisi ketään, Hyvärinen toteaa.
– Jokainen ihminen tulkitsee teoksia eri tavalla.
Hyvärisen teoksia oli näytillä viime kesänä Pyhämaassa, milloin hän kyselinkin ihmisiltä, mitä he näkevät töissä.
– Tulkintoja oli monia. Esimerkiksi yhdestä työstä eri ihmiset saivat monta erilaista tulkintaa.
– Parasta taiteilijalle on se, että teoksesta tulee hyvä mieli katsojalle, Hyvärinen päättää.
Näyttelyitä Hyvärinen on ehtinyt pystyttää teoksilleen kahden vuoden aikana muutamia. Ensimmäisen näyttelyn hän pystytti työpaikalleen.
– Olen Kourujärven koulussa töissä ja koulun kirjastonhoitaja sanoi, että voin tuoda teoksiani näytille kirjastoon. Hän järjesti teoksille tilaa ja pian niitä oli siellä sitten kymmeniä, Hyvärinen kertoo.
Viime kesänä hän kysyi Pyhämaan matkailuyhdistykseltä sopivaa tilaa, jonne voisi pystyttää näyttelyn. Lopulta näyttely saatiin järjestettyä Telakanrantaan.
Kolmas näyttely oli syksyllä Rauman merimuseossa nimellä ”Lastuja laineilla”.
Seuraavia näyttelyitä on Hyvärisen mukaan suunnitteilla.
– Toisaalta kokoelma muuttuu vähän väliä, kun annan lahjaksi veistoksia tai niitä ostetaan. Joku teema näyttelyissä tulisi aina olla, Hyvärinen huomauttaa.
Puuveistosten tekeminen on Hyväriselle hyvä rentoutumistapa ja tuo vastapainoa lasten kanssa touhuamiseen arkipäivisin. Veistoksia tehdessä voi keskittyä vain yhteen asiaan eikä tarvitse välittää ärsykkeistä.
– Tavallaan veistäminen on seikkailua ja siitä saa tyydytyksen, kun onnistuu. Tekemisen riemu on kivointa!
Jo tehdyt teokset ovat myös myynnissä ja Hyvärinen tekeekin tilaustöinä ihmisille toiveiden mukaisia veistoksia. Uusin aluevaltaus veistosten saralla ovat karhut.
– Mitään rajaa ei oikeastaan ole. Jos vaikka joku haluaa antaa sukulaiselle lahjan, niin minulta voi tiedustella ja esittää toiveen. Monenlainen työ onnistuu, Hyvärinen ilmoittaa.

