Kalanjalostus kasvaa Uudessakaupungissa

0
Entinen EK-Auton halli on palvellut viime aikoina kalanjalostustoiminnan varastotilana. Sellaisena sillä olisi tarvetta jatkossakin, mutta myös Uudenkaupungin satama haluaisi alueen käyttöönsä.

Kalanjalostus kasvaa jälleen Suukarissa. Selkämeren Jää lisää toimintaansa Uudessakaupungissa ja aloittaa silakoitten jalostamisen ruokakalaksi. Toiminta käynnistyy entisissä Sillikonttorin tiloissa.

– Silakan perkuulinjasto on tilattu ja tuotannon pitäisi käynnistyä maaliskuussa. Kyseessä on 650 000 euron investointi. Koko tuotannostamme menee jo puolet ihmisravinnoksi, kertoo Selkämeren Jään toimitusjohtaja Henri Lomppi .

Selkämeren Jää on toiminut Suukarissa jo neljä vuosikymmentä. Alkuaikoina silakkasaaliit pakastettiin ja ne menivät pääosin turkiseläinten rehuksi.

– Vieläkin osa silakkasaaliista käytetään rehuna, mutta nyt se menee valtaosin kalajauhoksi, joka jalostetaan kirjolohien rehuksi, Henri Lomppi sanoo.

Selkämeren jää keskittää nyt toimintaansa Uuteenkaupunkiin, sillä toimitilat Kaskisissa on myyty pois. Porin Reposaaressa yrityksellä on pakastamo ja osuus kalanlajittelu- ja fileointilaitoksessa.

Toimitilat Selkämeren Jää saa Suukarissa Sillikonttorilta vapautuneesta hallista, jonka omistaa Juhani Salmisen Kalasataman Kiinteistöt Oy. Hän on tyytyväinen siihen, että tiloille löytyi nopeasti uutta käyttöä kalanjalostuksessa.

– Uudessakaupungissa on pitkät perinteet kalastuksella ja kalanjalostuksella. On hienoa, että tämän tärkeän elinkeinon merkitys täällä kasvaa ja voimistuu entisestään, hän korostaa.

Samaa sanoo myös Henri Lomppi.

– Uusikaupunki on erittäin tärkeä kalasatama myös meille. Toimintamme suunta on sikäli selvä, että elintarvikekalan osuus kasvaa koko ajan, hän sanoo.

Selkämeren Jään uusi jalostustoiminta tarkoittaa käytännössä sitä, että silakoista poistetaan pää ja pyrstö sekä sisäelimet.

– Sellaiselle kalalle on paljon käyttöä. Se kelpaa sellaisenaan monenlaisten aterioitten helppokäyttöiseksi raaka-aineeksi. Lisäksi sitä voidaan jalostaa edelleen. Kaikki perkuusivutuotteet menevät rehuksi eli kalat käytetään tarkasti, Henri Lomppi sanoo.

Yritys tarvitsee Uuteenkaupunkiin uutta tuotantoa varten 4–5 uutta työntekijää. Työntekijöitten haku on parhaillaan käynnissä. Kaikkiaan Selkämeren Jää toimittaa asiakkailleen vuosittain yhteensä noin 25 miljoonaa kiloa silakkaa ja perkuusivutuotteita.

Sen tytäryhtiöllä Omega Shippingillä on kaksi troolaria – Westfjord ja Hanne – jotka tuovat tuoretta silakkaa Suukariin ja Reposaareen jalostettavaksi.

Pula toiminnan tarvitsemista varastotiloista on vielä lopullisesti ratkaisematta. Selkämeren Jää saa tässä vaiheessa pakkausmateriaalivarastokseen entisen EK-Auton hallirakennuksen. Hallin omistaa Salminen ja tontin kaupunki, jolta Juhani Salminen on sen vuokrannut.

Vuokra-aikaa on jäljellä neljä vuotta ja Salminen haluaisi joko jatkaa sopimusta tai ostaa hallin tontteineen. Kaupunki ei ole ollut siihen kuitenkaan valmis, sillä satama tarvitsee lisää tilaa ja haluaa tämänkin alueen käyttöönsä.

– Hallia pitäisi kunnostaa, mutta vuokra-aikaa on jäljellä niin vähän, ettei se tunnu järkevältä, Juhani Salminen sanoo.

Kaupunki on tarjonnut Salmiselle uutta varastorakennusta varten tonttia toisaalta Suukarista, mutta se on Salmisen mielestä ”väärässä” paikassa.

– Halliin täytyy voida tuoda kerralla rekkakuormallinen pakkausmateriaalia. Tuotantotilat ja varastotilat on lisäksi kalanjalostuksessa pidettävä erillään toisistaan, hän korostaa.

Neuvottelut asiasta jatkuvat kaupungin ja Salmisen kesken.

Matti Jussila

Silakoita Australiaan tonnikalojen rehuksi

Kiinnostava yksityiskohta Selkämeren Jään toiminnassa on se, että Suukarista lähtee silakoita myös Australiaan.

– Meiltä lähtee pakastettuja silakoita Australiaan toista miljoonaa kiloa joulu-maaliskuun aikana. Siellä ne käytetään tonnikalojen rehuksi, Henri Lomppi kertoo.

Matka Suukarista Helsingin Vuosaaren sataman ja Keski-Euroopan satamien kautta Suezin kanavan läpi Australiaan kestää keskimäärin vajaat kaksi kuukautta, tavoite on 56 vuorokautta.

– Onhan tämä silakoiden myynti toiselle puolelle maailmaa erikoista ja mielenkiintoista. Uudella investoinnilla pyritään saamaan kalat lähimarkkinoille jalostettuna, ettei niitä tarvitsisi rahdata maapallon toiselle puolelle. Olisihan se ekologisestikin paljon parempi vaihtoehto, hän lisää.