Katujen kertomaa: Läntinen asuinalue – Pietola

0
Ilmakuva Pietolan asuinalueen yläpuolelta vuonna 1970, Männäistentien kerrostaloja rakennetaan.

Kun Uusikaupunki 1617 perustettiin, oli yksi niistä kylistä, joiden alueelle kaupunki sijoittui, nimeltään Pietola. Nykyinen Pietolan alue kaavoitettiin asuinalueeksi vuoden 1923 asemakaavassa. Tosin silloin tuota osaa kaupungista kutsuttiin lähinnä Läntiseksi alueeksi.

Viime sotien jälkeen rakennettiin nykyisen Kaarikadun molemmin puolin omakotitaloja. Se osa nykyistä Kaarikatua, joka päättyy Ojanteentiehen, oli aikaisemmalta nimeltään Työläiskatu. Varsinainen laajempi rakentaminen Pietolan asuinalueelle alkoi kuitenkin vasta 1960-luvulla ja Pietolan asemakaava vahvistettiin marraskuussa 1966.

1960-luvun asemakaavassa vahvistettiin Pietolan alueelle mm. seuraavat kadunnimet: Männäistentie, Mattistentie, Sorolantie, Ojanteentie, Pietolankatu ja Häpönniementie. Osa näistä kadunnimistä pohjautuu vanhoihin juuri siihen paikkaan liittyviin paikannimiin, kuten Häpönniemi tai Tanhua. Osa kaduista taas nimettiin vakkasuomalaisten vanhojen kylien mukaan, Sorola on kylä Laitilassa, Mattinen Lokalahdella ja Männäinen Kalannin kyliä.

Uudenkaupungin ensimmäinen rivitalo valmistui Pietolaan, Pietolankadulle. Rikkihappo Oy:n lannoitetehtaan rakennuttamaan rivitaloon muuttivat ensimmäiset perheet jouluksi 1965. Taloon muutti pääosin tehtaan insinöörikuntaa perheineen.

Tanhuakujalle, Pietolankadulle ja Männäistentielle valmistui kaikkiin kerrostaloja 1960–70-lukujen kuluessa, Männäistentielle myös pari rivitaloa. Muuten alueen katujen varsille rakennettiin pääasiassa omakotitaloja.

Alueelle muutti etenkin lapsiperheitä, jotka tarvitsivat palveluita. Uudessakaupungissa toimi päiväkoti entisissä lastenkodin vanhoissa rakennuksissa Ylisenkadun ja Blasieholmankadun kulmassa. Naisten työssäkäynnin lisääntyessä tarve päivähoitoon kasvoi.

Uudenkaupungin ensimmäinen päiväkodiksi suunniteltu lastentalo, kuten paikkaa silloin kutsuttiin, valmistui Pietolaan, Männäistentien itäpäähän syksyllä 1972. Tämä Pietolan päiväkoti lopetti toimintansa vuonna 2002 ja rakennus purettiin 2008.

Pietolan alueen asukkaille avautui myös kaksi elintarvikeliikettä. Sorolantien alkupäähän (Sorolantie 1) avautui vuonna 1966 Valintatori-niminen ruokakauppa. Tämä kauppa vaihtoi nimeään ja omistajaansa muutamankin kerran ollen sekä Pietolan valinta että viimeisenä Valintavarasto vuoteen 1991 saakka.

Naapuriin, Mattistentien alkupäähän (Mattistentie 1) taas avautui vuonna 1970 Vakka-Suomen Osuusliikkeen (VaSo) E-halli. Tämä kauppa lopetti Siwana vuonna 2006. Rakennuksessa on viimeksi toiminut Bar In-To. Yhä toiminnassa oleva Pietolankadun elintarvikekioski avautui vuonna 1984.

Mari Jalava

Katujen kertomaa

Tämä juttusarja esittelee uusikaupunkilaisia katuja ja niiden kertomaa. Millainen on uusikaupunkilaisten katujen historia, mistä kadut ovat saaneet nimensä, mitä kaduilla on tehty, kuka asunut tai mitä niiden varrella on tapahtunut? Juttusarjassa esitellään yksittäisiä katuja, kokonaisia kaupunginosia tai pelkästään joitakin tapahtumia tai henkilöitä niillä. Pietolan alueelle rakennettiin 1960-luvulla asuntoja kasvavan kaupungin perheille, mm. kaupungin ensimmäinen rivitalo.