Ketunkalliolla on uusi kohtaamispaikka

0
Elina Laine ja Tuulia Enbom työskentelivät jo edellisessä työpaikassa usein työparina ja jatkavat nyt yhdessä yrittäjinä.

Ketunkalliolta saa pienen tauon jälkeen taas lounasta, kun Lounaskahvila Pata ja Pulla avasi ovensa toissa viikolla.

Vaikka takana on vasta pari viikkoa, ovat uudet yrittäjät ehtineet jo kokea parit myrskyt, onneksi kirjaimellisesti.

– Kun ajelin tänne yhtenä myrskyisenä aamuna Lokalahdelta mietin, että mahtaako tulla ketään, mutta mukavasti oli porukkaa, Tuulia Enbom kertoo.

Toinen yrittäjä Elina Laine sanoo, että joka päivä ilmaantuu asiakkaita, jotka eivät olleet vielä kuulleet uudesta lounaskahvilasta.

Ensimmäiset viikot ovat olleet uusien asioiden opettelua. Toistaiseksi kaikki on sujunut hyvin, vaikka alussa paikan mukana uusille yrittäjille siirtyneet laitteet tuottivat pieniä ongelmia.

– Mikrokin voi olla vaikea, Elina naurahtaa.

Samalla paikalla on toiminut lounaskahviloita eri nimillä ja sen myötä asiakaspohja on jo olemassa.

– On ollut iloinen vastaanotto. Moni on tullut kiittelemään, että Ketunkalliolla on taas lounaskahvila, Elina kertoo.

Pata ja Pulla keskittyy helppoon kotiruokaan.

– Hamppareita, pizzaa ja kebabia on muualla, Elina tokaisee.

Toisin kuin monessa muussa paikassa, tarkoituksena ei ole tarjota tiettyjä ruokia aina tiettyinä päivinä.

– Ei ollut hernekeittoa torstaina, vaan oli tiistaina. Ei ole vakiopäiviä, vaan vähän vaihtelua Ugin ruokatarjontaan, Elina kuvailee.

Hekin pohtivat aluksi kolmen viikon kiertäviä listoja, mutta eivät lopulta halunneet tehdä niin pitkäaikaisia suunnitelmia.

– Esimerkiksi jos ensi viikolla on silakkaa, mutta ei tiedetä saako silakkaa, Tuulia täsmentää.

Paikallisia raaka-aineita suosivan lounaskahvilan listalta kasvisvaihtoehtoja löytyy joka päivä ja lisäksi Elina ja Tuulia satsaavat niin suolaisiin kuin makeisiin leivonnaisiin, kuten lounaskahvilan nimestäkin voi päätellä.

Vaikka ravintola on uusi, ovat yrittäjät monelle tuttuja. Tuulia oli Yaran henkilöstöravintolan yrittäjänä vuodesta 2005 vuoteen 2016 saakka, kunnes toiminta kilpailutettiin.

Hän jatkoi työntekijänä talossa, jossa myös Elina työskenteli. Viime vuonna toiminta kilpailutettiin uudelleen ja vaikka työt olisivat jatkuneet, tuli mieleen muita ajatuksia.

Eräänä päivänä Tuulia kulki toimintansa lopettaneen ravintolan ohi ja alkoi vakavissaan pohtia työpaikan vaihtoa.

– Elina oli sanonut, että voisi joskus alkaa yrittäjäksi. Kysyin häneltä, kun tiedän, miten toimitaan ja tehdään yhdessä, Tuulia kertaa.

Aivan lopullinen päätös muodostui vasta aivan viime vuoden lopussa.

Monet asiakkaat ovat jo toivoneet, että paikka olisi auki myös viikonloppuisin, mutta ainakin toistaiseksi Vohdensaaressa asuva Elina ja lokalahtelainen Tuulia haluavat viettää viikonloput perheidensä parissa.

Haaveissa on lisäväen palkkaaminen.

– Olisi mukavaa työllistää yksi. Silloin voisi laajentaa aukioloaikojakin, Tuulia kertoo.

Korona asettaa vielä kysymysmerkkejä, joten liian pitkälle ei kaksikko uskalla ajatella. Toiveissa on joskus järjestää joitain pieniä tapahtumia tai vaikka pystyttää munkkikoju pihalle vappuna.

– Tilanteen mukaan mennään, Tuulia muistuttaa.

Moni on yllättynyt paikan suuresta ja avarasta koosta. Nytkään ei tarvitse huolehtia turvaväleistä, mutta yksityisyyttä kaipaava löytää itselleen vielä rauhallisemman nurkan.

– Teimme erillisen nurkkauksen, missä voi kahvitella rauhassa, Tuulia kertoo.

Kaksikko haluaisi, että Pata ja Pulla olisi monelle kohtaamispaikka. Potentiaalia on, sillä moni kävi jo ikkunan takana ihmettelemässä, kun he vasta siivosivat paikkaa.