Ladut ja jäät olleet ahkerassa käytössä

0

Kaupungin kirjanpidon mukaan Uudessakaupungissa on ollut kahdeksan hiihtovuorokautta ja peräti 36 luisteluvuorokautta. Joinakin vuosina tässä vaiheessa talvea ei latuja ole ollut ensinkään ja luistinradat ovat olleet aina välillä käyttökiellossa.

Todellisuudessa hiihtopäiviä on ollut enemmän, jos on tyytynyt vähän heikompiin olosuhteisiin. Vesisateet katkaisivat hyvin alkaneen ulkoilutalven, mutta tuskin hiihtokelit ihan vielä tähän loppuivat.

Keskiviikkoiltana Saarniston laduilla oli melko väljää, joten samaa lenkkiä mahtuivat hyvin kiertämään vasta ensimmäisiä kertoja suksia kokeilleet lapset ja huimaa vauhtia kiitäneet vapaan tyylin taitajat.

Välillä mäen alla saattoi odottaa yllätys eli keskelle latua kaatunut lapsi, mutta laturaivosta ei ollut tietoakaan.

Korona-aikaan sisätiloissa liikkuminen on ollut välillä kiellettyä tai moni on todennut, että on turvallisempaa liikkua vain ulkona. Hiihdon suosio alkoi nousta jo ennen koronaa, mutta viimeistään nyt monet ovat kaivaneet vanhat suksensa varastosta.

Monella 30–40-vuotiaalla on koulun liikuntatuntien hiihtämisestä huonoja muistoja, mutta yllättäen heistäkin osa on suunnannut suksikaupoille kenties ensimmäistä kertaa aikuisiällä.

Uudenkaupungin alueella on laaja latuverkosto, josta voi valita omiin taitoihinsa sopivat ladut. Kaupungin ylläpitämät ladut löytyvät Sorvakosta, Saarnistosta, Lasamäestä, Hakametsästä, Pyhämaasta, Lokalahdelta ja Kalannista. Lisäksi Käätyjärven jäällä on säästä riippuen päästy joka vuosi hiihtämään ja melko usein myös Hiunaukolla meren jäällä.

Lisäksi kaupunki on ajatellut pieniä lapsia erillisillä laduilla jäähallin päädyssä ja Sorvakon venerannan pysäköintialueen läheisyydessä.

Hyvää täydennystä on monena vuotena saatu kaupungin monipuolisimmalta, Vakka-Suomen ladun ylläpitämältä golfkentän ladulta.

Latujen ja luistelukenttien ylläpitäminen ei ole kaupungin tärkeimpiä töitä, mutta ilahduttavan hyvässä kunnossa niitä silti on pidetty. Kiitos kaikille heille, jotka ovat järjestäneet tämän mahdollisuuden.

Risto-Matti Kärki