Lankakerät kertovat hetkien tärkeydestä

0
Pyöreät muodot ja värit innoittavat Eija Keskistä. Runsaissa ja värikkäissä töissä on usein melankolinen pohjavire.

Lankakerät ja sisäelimet eivät äkkiseltään tunnu sopivan samaan kuvaan. Kuvataiteilija Eija Keskinen on kuitenkin ottanut ne aiheekseen puuväreillä tehtyihin piirroksiin, jotka hän toi Runonkulman Gallerian helmikuun näyttelyyn.

– Kaikki teokset ovat syntyneet parin viime vuoden aikana. Ehkä korona on saanut minut ajattelemaan erityisesti sydäntä ja keuhkoja, mutta muutenkin sisäelimet ovat itse asiassa ihan kauniita, Keskinen sanoi.

Näyttelyn nimi on Keriminen . Se symboloi taiteilijan mukaan ajankäyttöä, elämän kulkua ja ylipäätään liikettä ja muutosta. Pyöreä muoto kiehtoo elämänkaaren kuvaajana.

– On ihmeellistä ajatella, miten kaikki aina palaa samaan pisteeseen, ympyrä sulkeutuu.

Osa näyttelyn teoksista, Timantti-sarjaksi nimetty kokonaisuus, syntyi turhautumisesta. Keskinen pöyristyi kun luki uutisen hongkongilaismiljardööri Joseph Lau Luen-Hungista , joka osti seitsenvuotiaalle tyttärelleen timantin 48,4 miljoonalla dollarilla.

– Käsittämätöntä, että joku laittaa tuollaisen summan timanttiin, kun rahalla saisi niin paljon muutakin, vaikka rokotuksia niille, joilla ei ole niihin varaa! Päätin tehdä sarjan teoksia ja lahjoittaa osan myyntituotoista syöpätutkimukseen.

Puuvärit valikoituivat Keskisen työvälineiksi vähitellen. Hän arvelee, että se johtui ainakin osittain puuvärien helppoudesta, sillä niitä on kätevä kuljettaa mukana matkoilla. Lopullisesti puuvärien ”onni ja ilo” avautui, kun Keskinen huomasi, miten vahvoja ja valovoimaisia kunnolliset puuvärit ovat.

– Usein kokemus puuväreistä saadaan jossain odotushuoneen leikkinurkassa, jossa piirtämistä varten on muutamia heikkolaatuisia värikyniä. Mitä enemmän väriainetta puukynissä on sitä parempaa jälkeä niillä syntyy ja päinvastoin: mitä enemmän sidosainetta kynässä on, sitä huonompi jälki. Si-dosaineet ovat halpoja, ja halvoissa kynissä niitä on usein paljon. 

Eija Keskinen asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on opiskellut Kuvataideakatemiassa, Vapaassa Taidekoulussa sekä Taideteollisessa korkeakoulussa, järjestänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä ottanut osaa ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin vuodesta 1988.

Keskinen työskentelee myös Taidekoulu Maan piirustuksenopettajana ja pitää värilliseen piirtämiseen keskittyviä kursseja muun muassa Helsingin taiteilijaseurassa ja Helsingin seudun kesäyliopistossa.

Keriminen-näyttely on avoinna Runonkulman Galleriassa keskiviikkoisin klo 16-19 ja lauantaisin klo 11-15 sekä sopimuksesta muulloinkin.

Pirkko Varjo