Lapsiperheiltä vaaditaan paljon

0

Koronaministerityöryhmä päätti viime perjantaina, että koulutyö aloitetaan lähiopetuksessa. Yhtenä keinona pandemian hillitsemiseksi työryhmä päätti, että perusasteen ja toisen asteen oppilaille suositellaan kahden kotitestin tekemistä viikossa.

Opetusministeri Li Andersson on vakuuttanut, että kotitestien kustannukset eivät lankea perheille. Moni muu asia sen sijaan on yhä epäselvää: koska kotitestit otetaan käyttöön ja suositellaanko niiden tekemistä kaikille vai pelkästään oireisille.

Alkuviikon aikana näihin kysymyksiin ei ole saatu vastauksia, sen sijaan asiantuntijat ovat arvostelleet kotitestien mielekkyyttä. Terveyden ja hyvinvointilaitoksen ylilääkäri Otto Helve pitää kotitestauksia tehottomina (Yle 10.1.). Myöskään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien erikoislääkäri, ylilääkäri Asko Järvinen ei pidä testirumbaa järkevänä ja huomauttaa, etteivät asiantuntijat ole sitä suositelleet (IL 11.1.). Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemikin on kritisoinut koululaisten viikottaisia koronatestejä. Peltoniemen mukaan testit eivät ole päteviä, kun suurin osa kotitesteistä ei tunnista oireetonta omikronia (TS 10.1.).

Vaikka kotitestejä sitten jaettaisiinkin maksutta kouluissa, niin miten kattavia tuloksia sitten oikeasti saataisiin? Mikä taho valvoisi, että testit tehtäisiin? Kun etäkoulujaksot, karanteenit ja lasten harrastuksiin kohdistuneet rajoitukset ovat jo muutenkin tehneet lapsiperheiden arjesta rankkaa, niin nyt perheiltä vaadittaisiin vielä tämäkin. Koronauupumus vain pahenisi.

Jos koululaiset halutaan testata viikottain, testit pitäisi tehdä kouluilla. Vain näin saataisiin varmennettuja tuloksia riittävän kattavasti. Koronatestit tosin olisivat turhia, kun esimerkiksi Uudessakaupungissa oppilaille tuskin pystyttäisiin määräämään karanteeneja. Tartunnan jäljitys on jo nyt ylikuormittunut. Viisainta on vain myöntää, että oireettomien lasten testauksessa ei ole mitään järkeä ja keskittää resurssit perusterveydenhuoltoon.

Teija Uitto