Lasten koronarokotusten kysyntä kasvussa – Ugin koronatilanne ennätyshuono

0
Kaupunki valmistautuu rokottamaan myös Ukrainasta tulevia.

U-soten alueella aloitettiin lasten koronarokotukset hieman ennen vuoden vaihdetta. Aikoja oli tarjolla ajanvarauksella Uudessakaupungissa, Vehmaalla ja Pyhärannassa. Rokotusten kysyntä oli aluksi vähäistä, mutta nyt lomien jälkeen vanhemmat ovat aktivoituneet lastensa rokotusten suhteen.

– Rokotusten ajanvaraukset 5–11-vuotiaille lapsille ovat täyttyneet, joten ensi lauantaina 15.1. on lapsille oma walk-in-tapahtuma. Tiedotamme asiasta Wilmassa ja netissä, kunhan tapahtuma varmistuu, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen kertoo.

Alaikäisen lapsen koronarokotukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Suostumus annetaan suostumuslomakkeella, jonka lapsi tuo mukanaan. Rantasen mukaan suostumusasioista ei ole tullut ongelmaa. Rokotus on lapsillekin vapaaehtoinen, mutta sitä suositellaan.

– Lapsi voi myös itse päättää rokotteen ottamisesta, jos hänen arvioidaan olevan siihen riittävän kypsä ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden, Rantanen summaa.

Lapsen rokotus voidaan antaa kuusi kuukautta sairastetun koronan jälkeen eli ohjeistus on sama kuin aikuisilla. Lapselle täysi rokotussarja tarkoittaa tämän hetken tietojen mukaan kahta rokotusta.

– Rokotus suojaa paitsi lapsia, mutta myös hänen lähipiiriään. Rokotteiden antaman suojan turvin on mahdollista vähentää rajoituksia. Meillä on siis edes toivoa normaalimmasta elämästä, Rantanen lisää.

Vanhemmat ovat kyselleet myös yli 12-vuotiaiden rokotuksista. Monilla on tullut jo 3–4 kuukautta täyteen edellisestä rokotteesta ja lapsen kolmannen rokoteannoksen perään kysellään.

– Toistaiseksi kolmannen ja jatkossa neljännen rokoteannoksen 12–17-vuotiaista saavat vain voimakkaasti immuunipuutteiset nuoret, Rantanen kertoo.

Uudessakaupungissa on tällä hetkellä koronaepidemian pahin tautitilanne. Ilmaantuvuus on ennätystasolla ja viimeisen kahden viikon ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden laskettuna on 982. Luku on suurempi kuin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä keskimäärin.

– Nyt pelkona on hoitajien, opettajien ja muiden kriittisten alojen työntekijöiden sairastuminen. Myös tartunnan jäljitys on ruuhkautunut pahasti, Rantanen toteaa.

Tartunnat johtuvat omikron-muunnoksen helposta leviämisestä. Tauti on tarttunut lähipiirin kautta ja joulun esimerkiksi pohjoiseen suuntautuneilta lomamatkoilta.

– Myös valitettavasti hoitolaitoksissa on alueellamme tällä hetkellä jonkin verran koronatartuntoja, Rantanen lisää.