Lauantailautanen: Anna hedelmäkakun lentää

0
Hedelmäkakun kylkeen sopii juusto.

Joulusta on päästy eroon ja askel on kohti kevättä. Mutta pakastimen kätköistä löytyy vielä puolikas englantilaisesta hedelmäkakusta tiukasti folioon pakattuna.

Mitäpä kakulle voi tehdä? Yksi ei tykkää, toinen tarkkailee linjojaan ja yhdelle hedelmäkakku on niin mennyttä aikaa. Ratkaisu voisi olla leikkimielinen Hedelmäkakun heittelypäivä, joka osuu sopivasti tälle lauantaille.

Coloradossa, Manitou Springsissä, syntyi lähes sattumalta Hedelmäkakun heittelypäivä, Fruitcake toss day, vuonna 1996. Paikalliset asukkaat alkoivat heitellä hedelmäkakkuja huvikseen puistossa.

Tapahtuma kiinnosti vuosi vuodelta enemmän ja nykyään päivä vaikuttaa olevan hyvin organisoitu ja suosittu tapahtuma. Järjestäjäorganisaatio tekee hyväntekeväisyyttä paikallisen ruoka-alan järjestön kanssa. Osallistumismaksun voi maksaa myös ruokatarvikkeina järjestölle.

Tapahtumassa kilpaillaan sääntöjen mukaan pituudessa, tarkkuudessa, nopeudessa ja tasapainossa. Kilpailuvälineenä toimii siis hedelmäkakku. Heittojen pituudet mitataan ja kirjataan. Tarkkuudessa kakkuja heitellään suuriin tynnyreihin. Palkintoja jaetaan jokaisen lajin parhaille.

Hedelmäkakut on yleensä varta vasten tapahtumaan leivottuja ja parhaasta kakusta myös kilpaillaan. Toki kakun voi ostaa paikan päältä. Tai käyttää samaa kakkua vuodesta toiseen.

Lauantain ohje on tietenkin hedelmäkakku tai oikeastaan makea leipä. Herkku on parhaimmillaan lämpimänä voilla silattuna ja muutama siivu juustoa seurassaan. Makumaailmaan sopii myös homejuusto tai makean ystäville jäätelöpallo kakun viereen.

Leivonnan jälkeen jää vain yksi kysymys: syödä vai heitellä menemään?

Hedelmäkakku


170 g voita

400 g kuivattuja, silputtuja hedelmiä (aprikooseja, karpaloita, luumuja ja liköörissä uineita kirsikoita, siis kaikkea mitä on joululta jäänyt lojumaan kaappiin)

3,5 dl fariinisokeria

3 dl maitoa

5,5 dl vehnäjauhoja

1/4 tl soodaa

¼ tl kanelia

ripaus maustepippuria, neilikkaa, cayennea ja muskottipähkinää

2 kananmunaa

Sulata voi ja sokeri kattilassa ja lisää mukaan kuivatut hedelmät ja maito. Anna kiehua muutama minuutti ja sitten jäähtyä hetki.

Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja sitten hedelmien joukkoon.

Lisää kananmunat hyvin taikinaan.

Kaada leipävuokaan ja paista 150 asteessa noin 1,5 tuntia.

Anna kakun jäähtyä 15 minuuttia ja kumoa sitten alustalle.

Alkuperäinen ohje Peggyn pieni punainen keittiö -blogi.

Tiina Perähannu-Silvola