Liikuntatilojen sulku vaikeuttaa palloilujoukkueiden harjoittelua

0
Uudenkaupungin liikuntatilat ovat koronarajoitusten takia suljettu, mutta lasten ja nuorten harrastustoiminta on tiloissa sallittu.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston viime viikolla antaman määräyksen mukaisesti Varsinais-Suomessa on kielletty henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet sekä ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat ensi viikon lauantaihin asti.

Määräys ei kuitenkaan koske vuonna 2004 tai sen jälkeen syntyneiden nuorten ohjattua harrastustoimintaa tai ammattiurheilua.

Uudenkaupungin palloilulajien seurat ovat joutuneet sopeuttamaan harjoitteluaan rajoitusten aikana. Korihaiden liigajoukkue voi harjoitella normaalisti, koska toiminta lasketaan ammattilaisurheilun piiriin, mutta Jää-Kotkien ja USB:n edustusjoukkueiden harjoittelu liikuntatiloissa on tauolla.

Korihaiden kausi miesten Korisliigassa keskeytettiin kolmeksi viikoksi seurojen yhteispäätöksellä. Useassa liigajoukkueessa on todettu koronatartuntoja, jotka aiheuttivat ottelusiirtoja. Korihaissa ei koronatartuntoja ole havaittu.

– Sarjan keskeyttäminen oli tässä vaiheessa paras ratkaisu, jotta saadaan tilanne rauhoitettua tartuntojen osalta. Olisi tullut kohtuuttoman vaikea ottelusiirtojen suma, Korihaiden puheenjohtaja Johanna Kutila kertoo.

Korisliigan on määrä jatkua 18. tammikuuta. Peruutetut ottelut pyritään pelaamaan helmikuun 5. päivään mennessä. Uusittu otteluohjelma ilmoitetaan Kutilan mukaan tämän viikon aikana.

Jää-Kotkien joukkueenjohtaja Leevi Virtasen mukaan pelaajat ovat pyrkineet harjoittelemaan kelien salliessa ulkojäillä.

– Onhan tämä hankala tilanne, kun sarjaa pitäisi pian pelata, Virtanen harmittelee.

3. divisioonassa on otteluita siirretty rajoitusten johdosta. Siirtojen takia otteluohjelma tulee varsin tiiviiksi, sillä otteluiden jatkuessa Jää-Kotkilla on kahdeksan päivän sisällä neljä ottelua.

– Kuormitus tulee olemaan kovaa, mutta toivottavasti ehdimme harjoittelemaan hetken, mikäli rajoitukset loppuvat 15. päivä.

Myös Uudenkaupungin Salibandyn puheenjohtaja Anu Laihi kertoo, että edustusjoukkueen yhteisharjoitukset ovat tauolla. USB:n kausi miesten 4. divisioonassa on määrä jatkua 29. tammikuuta, joten ottelusiirtoja ei rajoitusten takia ole tehty.

Seuroissa junioritoiminta jatkuu mahdollisimman normaalisti. Ainoastaan aikuisjoukkueissa ja vanhimmissa ikäluokissa joukkueiden harjoituksia saatetaan soveltaa, mikäli joukkueissa on yli 18-vuotiaita pelaajia. Sarjat pyörivät nuorempien ikäluokkien osalta normaalista.

Pieniä poikkeuksia joukkueiden harjoituksiin on jouduttu tekemään.

– Esimerkiksi vanhemmat eivät ole päässeet katsomaan lastensa harrastuksia rajoitusten aikana, mutta uskoisin, että tärkeintä on harrastusten jatkuminen, Laihi huomauttaa.

Yhteinen huoli seuroilla kuitenkin on korona-ajan lasten ja nuorten liikkumisen pitkäaikaisista vaikutuksista.

– Rajoitukset vaikuttavat todella moneen asiaan ja etenkin nuorten liikkumiseen, kehitykseen tai mielenterveyteen, Kutila pohtii.

– Toivon kaikkien lajien kannalta, että nämä rajoitukset eivät veny pidemmälle ja pääsemme jatkamaan normaalia toimintaa, Kutila toivoo.

Fakta

 

Avi: Koronarajoituksiin tiukennuksia

Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa kielletään henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ja ulkotiloissa.

Aluehallintovirasto määrää suljettaviksi yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat, joita käytetään liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoimintaan.

Tilojen sulkeminen ei koske alle 18-vuotiaiden harrastustoimintaa, ammattiurheilemista, yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa, lakisääteisten palvelujen toteuttamista, kuten lääkinnällistä kuntoutusta vähittäiskaupan liiketiloja ja palvelujen tarjoamiseen käytettäviä tiloja sekä kulkua niihin.

Päätökset tulivat voimaan viime lauantaina ja ne ovat voimassa 15.1.2022 asti.