Maskien käyttämättömyys ongelmana perusopetuksessa

0
Kaupungin suositus on, että koululaiset ensimmäisestä luokasta lähtien käyttäisivät maskia.

Kaupungin vakavan koronatilanteen takia on jo pitkään suositeltu maskien käyttöä. Opetustoimen suositusten mukaan maskeja tulisi kouluissa käyttää ensimmäisestä luokasta lähtien. Kaikki eivät kouluissa maskeja kuitenkaan käytä ja tämä on kaupungin opetustoimenjohtajan Arja Kitolan mukaan muodostunut ongelmaksi.

Tilanne on hankala, koska kaupungilla, kouluilla tai opetustoimenjohtajalla ei ole keinoja, joilla asiaan voisi puuttua. Suomessa ei ole lakia, joka velvoittaisi käyttämään maskeja.

– Ensisijaisesti pyrimme kaikin keinoin turvaamaan lähiopetuksen järjestämisen. Se onnistuu vain, mikäli tartuntojen määrä pysyy kohtuullisena. Vetoan vakavasti kaikkiin huoltajiin ja oppilaisiin, että maskeja käytetään tunnollisesti sekä turvaväleistä ja hygieniaohjeista huolehditaan, Kitola lisää.

Kitolan mukaan maskien käytön suhteen kuljetaan tällä hetkellä veitsen terällä. Omikron-muunnoksen tartuntatilanne voi keikahtaa kestämättömäksi minä hetkenä hyvänsä. Kouluissa siis valmistaudutaan poikkeuksellisiin oloihin samalla tavoin kuin Suomen hallitus valmistautuu poikkeusoloihin.

– Mitä teemme tilanteessa, jossa opettajat ja varhaiskasvatuksen työntekijät loppuvat sairauskierteen takia? Vetoan oikeasti vanhempiin, että suositelkaa lapsillenne maskien käyttöä. Terveydenhuollon asiantuntijoiden mukaan maski suojaa tartunnalta, eikä ihminen ole altistunut, jos hän on käyttänyt maskia. Maskeja käyttämällä saisimme pidettyä koulut lähiopetuksessa, Kitola sanoo.

Kitola on saanut lasten huoltajilta useita viestejä siitä, että maski koetaan hyödyttömäksi. Nämä vanhemmat kieltävät lapseltaan maskin käytön kokonaan. Osa vanhemmista ei taas välitä, että käyttääkö lapsi maskia vai ei.

– He perustelevat päätöstään sillä, ettei lapsi esimerkiksi saisi maskin läpi happea. Vanhemmat muodostavat eri viranomaisten viesteistä sen oman totuutensa, joka tukee heidän ajatteluaan. Osa vanhemmista on hyvin tiukasti sen oman totuutensa takana ja se, että eri huoltajat, viranomaiset ja valtionhallinnon tahot ovat maskien hyödyistä eri mieltä, kiristää välejä, Kitola lisää.

– Nyt nämä maskittomien lasten vanhemmat ovat ottaneet tuohtuneena yhteyttä, että heidän lastensa kanssa ei leikitä ja lapsia pidetään erillään muista. Toinen puoli vanhemmista on taas ehdottomasti sitä mieltä, että maskia on käytettävä ja heidän lapsensa ei saa olla maskittoman lapsen lähellä. Kuinka ratkaisemme tämän, Kitola pohtii.

Hän korostaa, että iso osa huoltajista uskoo suosituksia ja he ovat ehdottomasti maskin kannalla. Osassa perheitä on myös riskiryhmäläisiä, joiden takia koululaistenkin elämä on tiukkaan säädeltyä. Kitola muistuttaa, että maskin hyödyistä on käytännön todisteita.

– Ne oppilaat, joilla on ollut maski, eivät ole sairastuneet samoista luokkatiloista huolimatta. Esimerkiksi ruokalassa, jossa ei ole koko aikaa käytetty maskia, on vieressä istunut oppilas sairastunut toiselta saamaansa koronaan, Kitola lisää.

Opetustoimenjohtaja kutsuu tilannetta pyöritykseksi, jossa koulujen on sinniteltävä lakia noudattaen. Koulu voi antaa suosituksia käsihygieniasta ja maskien käytöstä. Koulu voi myös huolehtia turvaväleistä oppilaiden välillä, mikäli luokkatilat antavat myöden.

– Fakta on nyt se, että omikron-muunnos leviää kuin kulkutauti. Toivotaan, että se menisi mahdollisimman lievänä ohi. Koulu tekee kaikkensa, ettei tauti leviä enempää. Yksittäisen perheen ja lapsen näkökulmasta koulujen toiminnalla on merkitystä ja yksilön ja yhteisön turvaamista toivomme myös perheiltä, Kitola toteaa.
Hallitustasolla on väläytelty sitä, että kaikki koululaiset testattaisiin koronan varalta useamman kerran viikossa kotitestien avulla. Opetustoimenjohtaja Kitola toivoo, ettei testejä ainakaan jaettaisi kouluissa.

– Jos testejä alettaisiin tehdä kouluissa, se vaatisi paljon lisää kouluterveydenhoitajia ja muutenkin alalla on henkilöstöpulaa. Testit myös maksavat paljon suhteessa niiden hyötyyn ja varmuuteen. Ei kaikkien koululaisten testaaminen kahdesti viikossa olisi mikään pikkujuttu, hän lisää.

Jos perheenjäsenellä on korona, koululaisenkin jäätävä karanteeniin

Kaupungin tartunnanjäljitys on ruuhkautunut, ettei se pysty tavoittamaan enää kaikkia koronalle altistuneita. Jos oppilaan koronan kotitesti on positiivinen, niin huoltajan on ilmoitettava siitä opettajalle tai rehtorille.

Opetustoimenjohtajan Arja Kitolan mukaan tämän hetken ohjeistus on se, että varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksissa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa oleskelua ei katsota koko ryhmän osalta automaattisesti altistukseksi.

– Mikäli luokassa yhdellä oppilaalla on todettu koronavirusinfektio, samalla luokalla olevat hengitystieinfektio-oireiset oppilaat jäävät kotiin omaehtoiseen karanteeniin, kunnes ovat oireettomia. Oireettomat oppilaat jatkavat koulussa normaalisti. Koulu ilmoittaa kyseisen luokan huoltajille, mikäli ryhmässä on todettu koronavirusinfektio, Kitola lisää.

Jos ryhmässä on siis todettu tartunta, ilmoittaa koulu siitä huoltajille ja kaikki ne oppilaat, joilla on oireita, jäävät kotiin ilman erillistä karanteenipäätöstä. Mikäli oppilaan perheenjäsen on sairastunut koronavirusinfektioon, oppilas jää kotiin omaehtoiseen karanteeniin, vaikka olisi oireetonkin.

– Näiden ohjeiden mukaan elämme, kunnes saamme uusia ohjeita.