Mauri Kontu yllättyi vaalituloksesta

0
Mauri Kontu

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuustoon valituksi tullut kalantilainen yrittäjä ja tuore teollisuusneuvos Mauri Kontu oli todella yllättynyt saamastaan äänimäärästä.

– Äänestivät sitten sotevaaleissa insinööriä, hymyili Kontu.

Totta onkin, että valtakunnan politiikassa vaikuttavien henkilöiden ohella aluevaltuustoihin tuli valituiksi erityisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

Mauri Kontu sai aluevaaleissa kaikkiaan 995 ääntä. Äänistä valtaosa, eli 826, tuli Uudestakaupungista

– En todellakaan osannut odottaa näin suurta äänimäärää, siitä lämmin kiitos kaikille äänestäjilleni, kiitteli Kontu.

Kontulle oli iloinen yllätys myös oman puolueen, eli Keskustan, vahva loppukiri. Puolue sai lopulta koko maassa annetuista äänistä 19,2 prosenttia ja jäi vain niukasti SDP:n taakse kolmossijalle.

– Vielä viikko sitten Keskustalle ennustettiin noin 13 prosentin kannatusta. Jotain todella mielenkiintoista tapahtui muutamassa päivässä, pohti Kontu.

Se, että äänestysaktiivisuus jäi Uudessakaupungissa alle 50 prosentin, ei sen sijaan hämmästyttänyt kokenutta kuntapolitikkoa.

– Äänestysinnon laskusta olemme saaneet viitteitä jo edellisissä vaaleissa, muistutti Kontu.

Hän arveli, että moni jätti äänestämättä, koska uusien hyvinvointialueiden merkitys ei vielä ole auennut kaikille.

Se, että Vakka-Suomesta tuli aluevaltuustoon valittua kaikkiaan viisi henkilöä, on Mauri Kontun mielestä hyvä alku.

– Toki enemmänkin olisi voinut päästä läpi. Itse olisin toivonut, että myös Kokoomus olisi saanut Uudestakaupungista edes yhden ehdokkaan läpi.

– Se tietysti oli jo etukäteen tiedossa, että pienen kunnan ehdokkaille läpimeno tulee olemaan erityisen vaikeaa, lisäsi Kontu.

Ilman kunnan omaa edustajaa aluevaltuustossa jäivät tällä kertaa Vakka-Suomen kunnista Pyhäranta, Vehmaa ja Kustavi.

– Haluan edustaa koko Vakka-Suomea, mutta samalla koko aluetta, sillä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen rakentaminen onnistuu vain yhteistyöllä, painotti Kontu.

Nyt aluevaaleilla valittu valtuusto vastaa vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen järjestämisestä Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Kontu muistutti, että uuteen organisatioon tulee jo työntekijöitä runsas 20 000.

– Itse asiassa 30 000, kun mukaan lasketaan sotealan yksityisellä sektorilla työskentelevät henkilöt, sillä uudistukset tulevat koskemaan ainakin osittain myös heitä. Näin valtavan organisaation rakentaminen ja toimintakuntoon saattaminen tulee olemaan aluevaltuustoon valituille todellinen työmaa, korosti Mauri Kontu.