Muhkea äänisaalis toi Taivassalon Milla Lahdenperälle aluevaltuustopaikan

0
Milla Lahdenperä on remontoinut Antti-miehensä kanssa Taivassalossa Pollilan tilan vanhan päärakennuksen. Kuva: Eero Saarikoski

Pienestä vajaan 1 700 asukkaan Taivassalon kunnasta Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustoon ponnistava Milla Lahdenperä (kok.) on saamastaan 853 äänen potista selvästi yllättynyt.

– Rehellisesti sanottuna en mitenkään osannut tätä odottaa. Minulla oli sellainen haave, että saisin esimerkiksi Uudestakaupungista ääniä, mutta kyllähän minä näiden vaalien realiteetit ymmärsin, Lahdenperä sanoo.

Yllätys olikin siis melkoinen, kun muhkea äänisaalis toi Lahdenperälle paikan aluevaltuustoon. Taivassalosta Lahdenperä sai kaikkiaan 308 ääntä, mikä on reilut 40 prosenttia kaikista kunnassa annetuista äänistä. Valtaosa hänen äänistään siis tuli muualta Varsinais-Suomesta.

Lahdenperä ounastelee, ettei aluevaltuustojen työ tule olemaan helppoa.

– Siitä olen hyvilläni, että saimme Vakka-Suomesta näinkin monta, eli viisi, ehdokasta läpi. Toivottavasti meidän seutukunnan edustajien mielipiteillä on tulevassa aluevaltuustossa painoarvoa.

Lahdenperän poliittinen latu on ollut liukas, sillä hän lähti ylipäänsä politiikkaan mukaan vasta viime vuonna asettuessaan kuntavaaleissa ehdolle. Hän istuu nyt ensimmäistä kauttaan Taivassalon kunnanvaltuustossa ja tuli heti valituksi valtuuston puheenjohtajaksi. Kiinnostus politiikkaa kohtaan oli virinnyt jo aiemmin, mutta nyt aika oli sille kypsä.

– Mieheni sisko oli kokoomuksen kunnanvaltuutettu Taivassalossa monta vuotta ja, kun hän päätti jättäytyä pois, ajattelin, että voisin itse asettua ehdolle. Myös mieheni on vaikuttanut Taivassalon kirkollispolitiikassa 16 vuotta. Meidän lapset ovat myös nyt sen ikäisiä, että senkin puolesta koen, että hetki politiikkaan lähdölle on ollut hyvä.

47-vuotiaalla Lahdenperällä on Antti-puolisonsa kanssa kolme tytärtä, joista nuorin on 12-vuotias ja vanhin 18-vuotias.

Milla Lahdenperä on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, mutta Turkuun hän muutti opiskelemaan jo 1990-luvulla. Taivassalo on hänen miehensä synnyinkunta ja sinne Lahdenperän perhe muutti vuonna 2005.

– Turun seutu on itselleni siis tuttu jo pitkältä ajalta. Olen harrastanut 7-ottelua ja sen tiimoilta olen tutustunut myös laajasti ihmisiin. Lisäksi meillä on mieheni kanssa Taivassalossa Pollin Piha -niminen yritys, jonka kautta meidät myöskin varmasti tiedetään.

Aluevaaleissa äänestäjät antoivat selvästi tukeaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, joita äänestettiin tuleviin aluevaltuustoihin runsaasti. Sote-alan ammattilainen on Milla Lahdenperäkin.

– Olen ollut 26 vuotta sote-alalla töissä, sekä yksityisellä että julkisella puolella, hammasteknikon ja terveydenhoitajan pätevyydet omaava Lahdenperä kertoo.

Lahdenperä on väitellyt tohtoriksi hammastekniikan alalta ja hän toimii tällä hetkellä Turun ammattikorkeakoulussa hammastekniikan lehtorina. Aiemmin hän on työskennellyt pitkään muun muassa hammaslääketieteellisessä tiedekunnassa kouluttamassa tulevia hammaslääkäreitä.

Teksti: Solina Saarikoski