Oikeaan suuntaan

0

Huoltosuhde ja kestävyysvaje. Nämä kaksi sanaa ja niiden sisältämät ennusteet ovat olleet keskustelun avainsanoja kuluvan vuosituhannen ajan. Yksinkertaistettuna kyse on siitä, että hyvinvointiyhteiskuntamme palveluille on käyttöä enemmän kuin maksajia.

Väestörakenteen kehitys on ajanut valtiovallan hakemaan ratkaisuja, joilla palvelumme pystytään järjestämään tulevinakin vuosina. Kuluneilla vuosikymmenillä jokainen poliittinen puolue on tarjonnut vaihtoehtojaan vääjäämättömän kehityksen luomien uhkakuvien torjumiseksi.

Nykyinen vasemmistovetoinen hallitus sai lopulta sote-uudistuksen runnottua perustuslaillisen seulan lävitse lainsäädännöksi asti ja sillä selvä. Hyvinvointiamme koskevien toimenpiteiden onnistumista arvioidaan sitten aikanaan tulevissa eduskuntavaaleissa.

Nyt järjestetään vaalit, joissa valitaan hyvinvointialueille valtuustot. Niiden tehtävänä on valtion antamien verovarojen puitteissa järjestää sote-palvelujen lisäksi myös pelastustoimi, josta maaseudulla vastaavat pitkälti sopimuspalokunnat. Näissä vaaleissa on kysymys perinteisesti lähellä tarjotun perustason hyvinvointipalvelun järjestämisestä. Palvelutarjonnan keskittäminen maakunnan pääkaupunkiin on asukkaiden yhdenvertaisuuden kannalta uhka, jonka torjumiseksi meitä maaseudun edunvalvojia tarvitaan myös uudessa aluevaltuustossa.

Halpoja lupauksia terveyskeskuksesta joka kirkonkylään on turha antaa. Palvelun saatavuus ja saavutettavuus ovat nyt keskiössä.

Kuntarajat eivät enää jatkossa ole minkäänlaisia esteitä palvelun saamiseen. Valinnanvapaus siis tulee tältä osin laajenemaan. On myös aivan varmaa, että yritykset ja kolmannen sektorin toimijat ovat tulevina vuosina vahvoja suorittajia hyvinvointialueen palvelutuotannossa. Kehityksen lopullinen suunta on näissäkin vaaleissa vain ja ainoastaan äänestäjän päätettävissä vaalilippua täyttäessään.

Meidän jokaisen yhteinen tavoite varmasti on, että palvelujemme tuleva kehityssuunta on mahdollisimman tasapuolinen ja yhdenvertaisen oikea.

Aki Simola (kok.)

Perusturvakuntayhtymä Akselin valtuuston puheenjohtaja

Maskun hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuutettu