Paperitiikeri

0

Euroopan unioniin liittymiseen ja siellä pysymiseen tärkeimpänä syynä pidetään turvallisuustakuuta. Aikanaan pienen Suomen presidentti teki aloitteen Euroopan Turvallisuusjoukkojen perustamiseksi, mutta muut maat pitivät riittävänä turvana Naton, johon suuri osa Euroopan maista kuuluu.

Eli EU sinänsä ei turvaa muuta kuin kurkun käyryysasteen ja rahanjaon sitä tarvitseville ottamalla suuret velat maksukykyisten maiden kontolle. Nyt Venäjän ja USA:n välillä käynnissä oleva Euroopan maiden kuuluminen kummankin etupiiriin jättää Euroopan Unionin sivustakatsojaksi. Ja sitä paitsi suuri osa Euroopan maista olisikin jäävejä tähän keskusteluun osallistumaan, kun Putin on ”hajota ja hallitse”-periaatetta hyväkseen käyttäen saanut monet maat riippuvaiseksi Venäjästä.

Venäjä on uhannut Saksaan menevän maakaasun katkaisemisella ja on jo rajoittanut Suomeen myymänsä puutavaran määrää. Mitä muita rajoituksia tai ehtoja Venäjä on asettanut ja mille maille, siitä ei ole julkisuudessa näkynyt mainintaa.

Biden on uhannut Venäjää suurilla pakotteilla, jos se toteuttaa hyökkäyksensä Ukrainaan, mutta kuten muistamme Krimin tapauksessa, uhkaukset eivät Venäjään tehoa, vaan yhä se pitää oikeutenaan vallata takaisin Neuvostoliittoon kuuluneet ”etupiirinsä” maat. Näihin kuuluu Suomikin.

Jokohan olisi Euroopan Unioninkin syytä ottaa lusikka kauniiseen käteen hyvissä ajoin ennen lopullista katastrofia.

Kriisinhallintaveteraani

Valdemar Takaperko