Pelastustehtäviä vähemmän ja ensihoitotehtäviä enemmän

0
Joulukuun puolivälissä riehui Kainpirtin alueella raju palo jossa tuhoutui suuri hallirakennus täysin.

Varsinais-Suomen Pelastuslaitoksella oli viime vuoden aikana reilut 8 300 pelastustehtävää, joka on noin 800 tehtävää vähemmän kuin vuonna 2020. Tehtävämäärän vähentymisen selittää syysmyrskyjen vähäisempi määrä. Pelastustoiminnan kokonaistehtävämäärän vähentymisestä huolimatta sekä eläinpelastustehtävien että palovaroittimien tarkastustehtävien määrissä koettiin roima kasvu.

Vuonna 2021 Varsinais-Suomen tulipaloissa menehtyi viisi henkilöä. Näistä yksi tapahtui huhtikuun alussa Vehmaalla, missä henkilö kuoli omakotitalon palossa.

Uudessakaupungissa syttyi useampikin tulipalo, joissa oli aineksia suureenkin onnettomuuteen. Elokuun alussa raju palo tuhosi kerrostalokaksion Männäistentiellä täysin. Asukas pelastautui parvekkeen kautta, eikä palo päässyt leviämään muihin asuntoihin. Lokalahdella rivitalossa syttynyt tulipalo johti kaikkien samassa talossa asuneiden evakuointiin maaliskuussa ja raju hallipalo joulukuussa johti siihen, että kaupungin keskusta-alueen asukkaille oli annettava vaaratiedote haitallisesta ja voimakkaasta savunmuodostuksesta. Kainpirtin alueella useita tunteja riehuneessa palossa tuhoutui tuhannen neliön hallikompleksi kokonaan.

Tulipalojen lisäksi pelastuslaitos työllisti mm. talvimyrsky sekä laaja ukkosmyrsky.

Pelastuslaitos suoritti viime vuonna myös yli 2100 valvontatehtävää ja toteutti pientaloille suunnattua valvontatoimintaa yli 17 000 valvontakohteen verran. Kuten edellisenäkin vuonna, koronaviruspandemia rajoitti tarkastustoiminnan tekemistä. Paloriskikohteisiin, eli kohteisiin joissa henkilö itse aiheuttaa omalla toiminnallaan palovaaran omassa kodissaan, pelastuslaitos teki yli 500 palotarkastusta.

Pandemian vaikutukset näkyivät lisäksi yleisötapahtumien järjestämisessä. Toisinaan tapahtumia oli mahdollista järjestää ja toisinaan hyvin rajoitetusti. Muuttuvat rajoitteet ja kokoontumislinjaukset kuormittivat hetkittäin erittäinkin paljon tapahtumaturvallisuustyötä.

Pelastuslaitoksen suorittamia ensihoitotehtäviä oli noin 38 000 kappaletta. Yli 2 000 tehtävän kasvuun edelliseen vuoteen verrattuna ei ole vielä löytynyt yksittäistä selittävää tekijää.