Presidentti onnitteli ja kansa juhli

0
Rautatiejuhla Uudenkaupungin asemalla. Juhla-juna on saapunut asemalla ja yleisö tarkastelee sitä. Kuva julkaistu Uudenkaupungin Sanomissa 7.8. 1924

Uudessakaupungissa siirrytään myös raiteilla sähköaikaan, kun ensimmäinen sähköveturi vetää lastinsa Yaran Uudenkaupungin tehtaalle 14. helmikuuta. Päivä ansaitsee juhlakahvit, mutta samanlaisia, koko kaupungin pippaloita tuskin nähdään kuin 2. elokuuta vuonna 1924. Tuolloin kaupunkiin saapui sen historian ensimmäinen juna.

Rautatiejuhla Uudenkaupungin asemalla. Juhla-juna on saapunut asemalla ja yleisö tarkastelee sitä. Kuva julkaistu Uudenkaupungin Sanomissa 7.8. 1924

Uudenkaupungin Sanomat kertoi 5. elokuuta ilmestyneessä lehdessä juhlapäivästä mm. seuraavaa:

– Viime lauantai muodostuikin kaupungissamme harvinaisen suuripiirteiseksi juhlapäiväksi. Jo aamusta alkain oli koko kaupunki liputettu ja valtakunnan siniristiliput hulmuten tulkitsivat sitä juhlatunnelmaa jonka merkeissä täällä silloin elettiin. Kansa, jota oli kertynyt sekä kaupungista että ympäri koko Vakka Suomea ottamaan vastaan ensimmäistä junaa, joka saapui tänne edellä mainittuna päivänä klo 5 i.p. Asema-alue oli köynnöksillä koristeltu juhlaportti jonka läpi juna kutsuvieraineen saapui. Juna oli koristeltu koivuilla ja veturin edessä liehui valtakunnan lippu.

– Kutsuvieraiden juhlajunasta astuttuaan antaa kaupungin poliisipäällikkö Hurmerinta raportinkaupungin tilanteesta läänin maaherralle, kenraali Heleniukselle, kerrotaan kuvatekstissä. Kuva julkaistu Uudenkaupungin Sanomissa 7.8. 1924.

Junaa juhlivaa kaupunkia muistettiin onnittelusähkein, joista yksi tuli itse tasavallan presidentiltä K.J. Ståhlbergiltä. Hän toivotti onnea ja menestystä rautatiellenne.

Junaa oli tultu katsomaan niin Uudestakaupungista kuin muualta Vakka-Suomesta. Kuva julkaistu Uudenkaupungin Sanomissa 7.8. 1924.

Juhlaan palattiin vielä lehden seuraavassa numerossa ja nyt ihan kuvien kera. Junan saapuminen kaupunkiin oli niin merkittävä asia, että ensimmäisen kerran koko ilmestymisensä aikana Uudenkaupungin Sanomat julkaisi lehdessä kuvia tai ylipäätään kuvan paikallisesta tapahtumasta. Lehtikuvat pysyivät harvinaisina vielä pitkään.

Junan saapuminen UUteenkaupunkiin ikuistettiin Uudenkaupungin Sanomien etusivulle valokuvin, mikä tuolloin oli ennenkuulumatonta.

Juhlajunalle oli myös tehty oma runo otsikolla ”Terve tultuasi, rautahepo”, joka alkoi sanoin:

– Terve rautahepo, terve, terve, terve jälkeen ikävän ja kaipuun.

Juhlaruno junalle. Julkaistiin myös UUdenkaupungin Sanomissa 7.8. 1924.