Puoluejohtajat kirkkaasti läpi – Andersson äänikuningatar maakunnassa ja koko maassa

0
Varsinaissuomalaiset puoluejohtajat Petteri Orpo (kok), Li Andersson (vas) ja Annika Saarikko (kesk) pääsivät kirkkaasti läpi aluevaltuustoon. Kuva: Riitta Salmi

Varsinaissuomalaiset puoluejohtajat Li Andersson (vas), Petteri Orpo (kok) ja Annika Saarikko (kesk) vaikuttavat jatkossa eduskunnan ja kaupunginvaltuustojen lisäksi myös Varsinais-Suomen aluevaltuustossa.

Andersson ja Saarikko jakavat sen lisäksi aikaansa vielä hallituksessakin opetusministerinä ja valtiovarainministerinä.

Li Andersson oli puoluejohtajista kärjessä ennakkoäänten tultua julki kello 20. Anderssonin johto piti koko ääntenlaskennan ajan.

Kun kaikki äänet oli puolen yön jälkeen laskettu, Anderssonin henkilökohtainen äänisaalis oli 7795.

Tuolla määrällä hän oli myös koko maan äänikuningatar.

– Tuntuu hienolta, kun saa tukea kotona ja omassa maakunnassaan, Andersson kommentoi illalla, kun ennakkoäänet oli julkistettu. Tuolloin hänen edellään oli vain Sdp:n kansanedustaja Aki Lindén.

Andersson painottaa, että varsinkin näissä vaaleissa omakin äänimäärä tuntuu hyvältä.

– Koska se tarkoittaa, että minun linjaukseni ja politiikkani saa kannatusta eli että pienituloistenkin asioiden ajamisella on väliä.

Kokoomus sai vaalivoiton sekä Varsinais-Suomessa että koko maassa. Kokoomus oli Varsinais-Suomessa vaaliliitossa Rkp:n kanssa.

Petteri Orpo tuli valituksi aluevaltuustoon pelkästään ennakkoon annetuilla äänillä. Puolen yön jälkeen, oli Orpon henkilökohtainen äänisaalis 3278. Se oli Varsinais-Suomen kolmanneksi kovin äänimäärä.

– Meillä on Varsinais-Suomessa todella vahva tulos, mikä on erittäin vahvan ehdokaslistan ansiota. Meillä on listalla paljon sote- ja pelastusalan ammattilaisia, Orpo painotti illalla hieman ennen kello 21:tä.

Myös omasta henkilökohtaisesta tuloksesta hän oli tyytyväinen.

– Ihmisten kanssa käytiin paljon keskusteluja vaalikentillä siitä, miten aika riittää myös aluevaltuustoon. Olen kiitollinen, että sain rauhassa selittää sitä, miten tärkeä varsinkin tämä ensimmäinen valtuustokausi on.

Varsinais-Suomessa kokoomus oli saamassa lähes viisi prosenttiyksikköä paremman tuloksen kuin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Mitä kokoomus on tehnyt siis oikein?

– Kirkastimme poliittiset tavoitteemme ja olemme selvästi nousseet vasemmistohallituksen vastavoimaksi.

Maakunnan suurin nousija oli kuitenkin keskusta, sillä puolue oli nostanut kannatustaan kuntavaaleista kolme prosenttiyksikköä.

Paikoissa se tarkoitti 12 paikkaa. Saarikon henkilökohtainen äänisaalis oli puolen yön jälkeen 2006 ääntä.

Puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko oli illalla tyytyväinen puolueensa menestykseen.

– Kyllä tämä on keskustalta ihan suurvoitto. Olin toiveikas, sillä gallupit näyttivät vaaliviikolla hyvältä, mutta tämä oli vielä parempi tulos kuin uskalsin toivoakaan, Saarikko arvioi.

Hänen mielestään vaalitulos kertoo siitä, että ihmiset ovat halunneet antaa tukensa keskustan lähipalvelulinjalle.

– Se on myös vahva tuki sille, että ihmiset ymmärsivät, mistä näissä vaaleissa on kysymys. Kyse on ihmisen kokoisista arjen asioista, Saarikko muistutti.

Hän myöntää, että äänestäjien tuki tuntuu hyvältä.

– Kiitän luottamuksesta, mitä olemme eri puolelta saanut. Niihin kuntiin, jotka eivät saaneet omaa valtuutettuaan haluan silti sanoa, että keskustan valtuustoryhmän tavoite on lähipalveluiden merkitys valtuutettujen kotikunnasta riippumatta. Iloitsen siitä, että meidän aluevaltuustoryhmässä korostuu koko maakunta. Me edustamme koko Varsinais-Suomea, Saarikko painotti.

Saarikko iloitsi vaalituloksesta myös siksi, että varsinainen kampanjointi oli koronapandemian vuoksi haastavaa.

– Oli vaikea hahmottaa Varsinais-Suomen tilannetta, kun normaalisti ei voitu kampanjoida. Olosuhteet olivat todella poikkeukselliset.

Jenni Lepänrinne