Ranskalainen loppiaisherkkumaistuu loppiaisen jälkeenkin

0
Kolmen kuninkaan kakku on loppiaisen jälkiruoka ympäri Ranskaa.

Galette de rois, eli kolmen kuninkaan kakku, on loppiaisen jälkiruoka ympäri Ranskaa. Kakku on ikivanha perinne, joka juontaa juurensa kolmeen tietäjään, jotka kirkasta tähteä seuraten löysivät Jeesus-lapsen seimestään.

Perinteisesti galette de rois leikataan niin moneen osaan kuin pöydässä on ruokailijoita. Pöytäseurueen nuorin kömpii pöydän alle ja hän päättää, missä järjestyksessä kakkupalat jaetaan ruokailijoille.

Vanhan tavan mukaisesti leipuri on piilottanut kakkuun yllätyksen, yleensä pavun, mantelin tai jouluseimen pienen figuurin. Hän, joka kakkupalastaan löytää piilotetun yllätyksen, saa olla loppupäivän kuninkaana tai kuningattarena.

Hallitsijan merkkinä on pahvinen kruunu. Ja hän päättää, miten päivän ohjelma jatkuu ruokailun jälkeen.

Kakku on makeaa ja tuhtia, joten pienikin pala vie makeannälän. Galette de rois maistuu tumman kahvin kanssa. Jos kuohuvaa on vielä jäänyt pullon pohjalle, sopii sekin kakun seuraan.

Ranskalaiset ostavat kakkunsa helposti leipomosta ja samalla kerralla myös valmiin paperikruunun, tai jopa kaksi, jos kuningas haluaa valita itselleen myös puolison.

Vaikka loppiainen meni jo, niin kyllä galette de rois sopii tammikuun viikonloppuihin, joko samaan tapaan toimien kuin Ranskassa, tai sitten omia perinteitä luoden.

Loppiainen lopettaa joulukauden, vaikka voimme hieman venyttää jouluaikaa, sillä vielä on Nuutinpäivä odottamassa. Silloin sitten viimeistään jätetään haikeat hyvästit joulukuuselle ja koristeille.

Kolmen kuninkaan kakku500 g valmista voitaikinaa

Täyte:

125 g voita

125 g mantelimassaa

2 dl tomusokeria

1 kananmuna

1,5 rkl maissijauhoa

Voiteluun:

1 keltuainen

(kahvipapu, manteli tai posliinilelu)

Ota voitaikina ajoissa sulamaan.

Kauli taikinasta kaksi pyöreää levyä, joista toinen hiukan toista suurempi. Laita pienempi taikinalevy pellille leivinpaperin päälle.

Sekoita sähkövatkaimella pehmeä voi, pilkottu mantelimassa ja muut täytteen ainekset.

Levitä täyte taikinalevylle, mutta jätä reunoihin pari senttiä tilaa. Sujauta yllätys täytteen joukkoon. Taivuta pohjalevyn reunat pystyyn ja voitele ne hyvin valkuaisella. Aseta kansi, eli isompi taikinalevy, päälle ja painele tiiviisti kiinni pohjaan. Pinnalle voi tehdä taikinan rippeistä koristeita.

Vie kakku hetki viileässä ennen paistamista. Voitele kakku keltuaisella ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla.

Tiina Perähannu-Silvola