Rehellistä puhetta vaalipaneelissa

0

Lännen Media uutisoi (21.1.), miten aluevaalien kampanjointi on yltynyt lupauskarnevaaliksi. Lupauskisaa on nähtykin television vaalitenteissä. Tämän vuoksi Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass kommentoi, että äänestäjien odotukset ovat kasvaneet sellaisiin mittoihin, että uusien hyvinvointialueiden alku voi olla jopa kriittinen. Pahimmillaan uuden järjestelmän uskottavuus kärsii, kun ihmisten odotukset eivät täytykään.

Vaalitenteissä on tullut esille kuitenkin myös, ettei hyvinvointialue ole heti valmis. Esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi vaalikiertueella Uudessakaupungissa, että hyvinvointialue aloittaa nykyisellä palveluverkostolla. Samassa tilaisuudessa Annika Saarikko (kesk.) kertoi, ettei hyvinvointialueelle siirtyvien työntekijöiden palkkojen harmonisointi onnistu yhdessä yössä.

Täällä maakunnassa vaalikeskustelu on ollut muutenkin maltillista. Tästä hyvä esimerkki oli kulttuurikeskus Crusellissa järjestetty aluevaalitentti, jossa oli ainoastaan uusikaupunkilaisia ehdokkaita. Keskustelu liikkui kaiken aikaa sillä tasolla, että ehdokkailla oli selkeä käsitys realiteeteista. Osaltaan tähän vaikutti varmasti myös vaalitenttiä vetänyt kaupungin talousjohtaja Anne Takala, joka on edustanut Vakka-Suomea hyvinvointialueen väliaikaisessa valmistelutyöryhmässä. Takalalla on hyvä käsitys siitä, minkälaiseksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen rahoituspohja muodostuu. Tältä pohjalta hän veti myös vaalitenttiä.

Aluevaaliehdokkaat joutuivat muun muassa rankkaamaan ne palvelut, jotka pitää toteuttaa lähipalveluina. Kun valittavana oli vain 2–3 lähipalvelua, ehdokkaat joutuivat kovan paikan eteen. Tentti toi kuitenkin rehellisesti esille sen, miten palveluverkosto saattaa lähivuosina muuttua. Tentti selkeytti myös pelastustoimen merkitystä.

Sunnuntaina me äänestäjät pääsemme vaikuttamaan siihen, minkälainen hyvinvointialue Varsinais-Suomeen rakennetaan. Ääni oman alueen ehdokkaalle ei ole huono valinta.

Teija Uitto