Rokottamattomat pois sote-töistä – U-sotessa pykälä vaikuttaa noin kymmeneen työntekijään

0
Väliaikainen pykälä ei koske yksin terveyspalveluita, vaan myös esimerkiksi vanhusten kotiin annettavia palveluita.

Tiistaina 1.2. tulee voimaan eduskunnan joulukuun lopulla hyväksymä tartuntatautilain väliaikainen pykälä. Uuden pykälän mukaan sosiaali- ja terveystoimen työntekijöiltä edellytetään koronarokotteet tai sairastettu korona.

Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen kertoo, että Uudenkaupungin yhtenäistoiminta-alueella (U-sote) toimitaan lain mukaan.

– Työntekijät esittävät rokotustodistuksensa lähiesimiehelle.

Soten henkilöstön tilannetta on selvitetty alkuvuoden aikana ja nyt on tiedossa, että U-soten alueella on noin kymmenen työntekijää, joilla ei ole lain vaatimaa suojaa.

Työnantajalla on velvollisuus tarjota muuta työtä niille, jotka eivät voi hoitaa omia työtehtäviään voi puutteellisen suojan vuoksi. Rantanen sanoo, että U-sotessa pyritään mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan muita töitä. Henkilöstöhallinnossa kartoitetaan muista palvelukeskuksista tehtäviä, joissa on työlle todellinen tarve.

– Mitään työtehtäviä ei kuitenkaan keksitä, eli keinotekoista työtä ei tarjota, Rantanen rajaa.

U-soten linjaus on vastaava kuin monissa muissa kaupungeissa, esimerkiksi Raumalla. Jos työtä ei löydy, työntekijä joudutaan lomauttamaan, mutta näin pitkälle U-sotessa ei ole vielä edetty.

Uusi tartuntatautilain väliaikainen pykälä hankaloittaa jo entisestään sote-alan tiukkaa työvoimatilannetta. Rantanen on helpottunut siitä, että henkilöstö ei ole paljon sairastellut ja siksi kriisiltä on tähän asti vältytty. Nyt tilanne hankaloituu:

– Uusi pykälä vaikuttaa kaikkiin palveluihin U-sotessa, ei vain terveyspalveluihin, ja osin myös vaikeuttaa toimintaa.

– Mietimme henkilöstöresurssien kohdentamista ja kaikkia keinoja saada henkilöstöresurssit riittämään. Joudumme tekemään työaikamuutoksia, teettämään ylitöitä ja kutsumaan eläkeläisiä töihin, hän sanoo.

Rantanen sanoo, että jos tilanne äityy oikein hankalaksi, on pakko käyttää myös rokottamattomia työntekijöitä.

– Mutta kyllä kaikki kivet käännetään, jotta siihen ei jouduttaisi. Mahdollisesti joudumme sopeuttamaan toimintaa, että henkilöstö riittää.

– Toivottavasti osa työntekijöistä harkitsee uudelleen myös rokotteen ottamista.

Vakka-Suomen sairaalassa odotetaan sairaanhoitopiirin ohjeita


Vakka-Suomen sairaalan koordinoiva ylihoitaja Riikka Maijala kertoo, että sairaalassa esihenkilöt tarkistavat henkilöstön rokotustiedot erillisen tietojärjestelmän kautta.

– Sairaalassamme on tämänhetkisen tiedon mukaan vain kourallinen rokottamattomia.

Muita tehtäviä heille ei ole juuri tarjolla.

Sairaalassa on ollut omalla henkilöstöllä ollut sairastumisia, mutta palvelut ovat pyörineet silti normaalisti.

Maijala korostaa, että lain väliaikainen pykälä on odotettu ja tarpeenmukainen.

– Lain tarkoituksena on suojata potilaitamme ja muuta henkilöstöäkin, eli vaikka henkilöstöpula voi vaikeutua osin, voi laki puolestaan myös vähentää hieman henkilöstön kesken tapahtuvia tartuntoja.

– Tarpeen on kuitenkin piiritasoisesti sopia siihen liittyvistä käytännöistä ja täsmennykset näistä ovat tulossa.