”Saleilla voi käydä turvallisesti”

0
Varsinais-Suomen ja Satakunnan kuntosalit saavat ainakin toistaiseksi pitää ovensa auki. Uudenkaupungin kaupungin salit ovat kuitenkin vielä kiinni seuraaviin ohjeisiin saakka.

Lounais-Suomen kuntosalit saivat ainakin toistaiseksi avata ovensa maanantaina. Uudenkaupungin Urheilukeskus ja Total Gym päästivätkin heti asiakkaat kuntoilun pariin. Total Gymin Mirva Kuusisto otti päätöksen ilolla vastaan.

– On ollut epävarmaa, että miten nyt on, jatketaanko rajoituksia vai mitä.

Kuntosalien ja muiden yksilöurheiluun tai -liikuntaan käytettävien sisäliikuntatilojen sulkeminen tuli voimaan 29.12.

– Meillä oli kolme päivää sali kiinni ja sen jälkeen sai vuokrata salia yksityiskäyttöön ajanvarauksen kautta. Lähipiiri pääsi samalla varauksella treenaamaan, Kuusisto kertoo.

Nyt Total Gymiin pääsee jälleen normaalisti ilman varauksia. Urheilukeskukseen puolestaan otetaan toistaiseksi kymmenen henkilöä yhtä aikaa ajanvarauksin. Kaupungin kuntosalit pidetään edelleen suljettuina aluehallintoviraston torstaina julkaistaviin linjauksiin asti.

Urheilukeskuksen yrittäjä Vesa Salin sanoo, että he ovat jatkuvasti olleet varautuneita sulkemaan ja toimimaan turvallisesti, mutta hän ei ole tyytyväinen siihen, miten eri aloja on kohdeltu. Täyssulkujen sijaan hän toivoo tasapuolisuutta.

– Biljardisalit saavat olla auki, mutta tenniskentät eivät voi olla auki, Salin vertailee.

Hänellä on oma ratkaisu, miten tilanne voitaisiin hoitaa.

– Yksi ratkaisu voisi olla, että kuntosalit ovat kaksi viikkoa kiinni, sitten ravintolat kaksi viikkoa ja sen jälkeen elokuvateatterit ja muut kaksi viikkoa. Kohdeltaisiin tasapuolisesti.

Kuntosaleilta ei ole todettu erityisen paljon koronatartuntoja. THL luokitteli yksilöurheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat pienen riskin ympäristöiksi saada tai levittää tartuntaa.

– Kahden vuoden aikana meillä ei ole ollut yhtään tartuntaa, Total Gymin Kuusisto sanoo.

Hän uskoo, että kaikki eivät tarkkaan tiedä, miten kuntosaleilla toimitaan.

– Luullaan, että ihmiset joutuvat olemaan kylki kyljessä. He tulevat tekemään oman treeninsä ja lähtevät pois. Saleilla voi käydä turvallisesti, Kuusisto sanoo.

Salin epäilee, että päätökset ovat kokeilua, kun kukaan ei tiedä, mikä on oikea ratkaisu.

Saleilla tehdään kaikki sen eteen, että on turvallista harrastaa.

– Urheilukeskuksessa olemme noudattaneet ohjeistuksia. Meillä on desinfiointiliinat ja muut aineet joka paikassa. Meillä on ehdoton suositus kahden metrin turvaväleistä, Salin kertoo.

Heillä on nyt oma-aloitteisesti rajattu käyttö kymmenen henkeen kerrallaan.

– Meillä on iso sali ja erilaisia tiloja, joissa on mahdollista pitää turvavälit, Salin sanoo ja muistuttaa, että kaikissa pienissä saleissa se ei onnistu.

Total Gymissä ei ole rajoitettu kävijämääriä, mutta hygieniasta pidetään huolta.

– Sen on huomannut tämän kahden vuoden aikana, että ihmiset pesevät ahkerasti käsiään ja pitävät huolen hygieniasta ja turvaväleistä, Kuusisto sanoo.

Aiemmin myös Total Gymissä on rajoituksista riippuen pidetty asiakkaiden määrä kerrallaan kymmenessä ja välillä toiminta on ollut rajoituksista johtuen pysähdyksissä.

– Odotetaan seuraavaa ratkaisua, Kuusisto tokaisee.

Tiedottamisessa on yrittäjien mukaan paljon parannettavaa

Vesa Salin muistuttaa, että heillä kaikki ovat myös muissa töissä, eikä kenenkään elanto riipu pelkästään Urheilukeskuksesta. Hän ymmärtää kuitenkin muiden yrittäjien tuskan.

– Porsaanreikiä löydetään, jos siihen annetaan mahdollisuus.

Liikunta-alan yrityksille korona aiheuttaa Salinin mukaan varmasti tappioita.

– En kadehdi päättäjiä, enkä osoittele sormella, Salin sanoo, mutta tiedottamiseen hän kuitenkin toivoisi parannusta.

Tarkkoja ohjeistuksia ei ole missään vaiheessa pandemiaa tullut suoraan liikunta-alan yrittäjille.

– Kuntosalit joutuvat itse hakemaan tiedon. Kukaan ei ilmoita, mitä kannattaa tai saa tehdä, se hämmentää. Joutuu itse Iltasanomien, THL:n tai Valviran sivuilta katsomaan, mitä määrätään, Salin sanoo.

Total Gymin Mirva Kuusisto on täysin samaa mieltä.

– Se on koko ajan ollut näin. Sulkupäätös tuli kuuden, seitsemän aikaan illalla ja kello 12 olisi pitänyt olla ovet suljettuna. Ei ollut varoitusaikaa ja itse pitää kytätä Avin sivuilta, miten pitää toimia, Kuusisto ihmettelee.

Tuoreimmasta hallinto-oikeuden välipäätöksestä keskeyttää sulkutila Kuusisto sai ensin kuulla asiakkailtaan ja vielä senkin jälkeen oli epäselvää, voiko avata heti.

Salin uskoo, että monella kuntosaliyrittäjällä ei aina ole oikeaa tietämystä, mitä saa tehdä ja voi tehdä siksi liikaa tai liian vähän.

Kuntosalien ja muiden liikuntapaikkojen kannalta joulukuun sulkupäätös tuli hankalaan aikaan.

– Ihmisillä on into lähteä uuden vuoden lupausten myötä liikkumaan ja harrastamaan, Salin tietää.

Hän uskoo, että ne, jotka liikkuvat eniten keksivät kyllä keinot jumpata ja harjoitella kotonaan, mutta suurin huoli on lasten ja nuorten harrastuksista ja liikkumisesta.