Tilanne vaatii varovaisuutta

0

Koronatartuntojen määrä on yhä kasvussa. Ennusteen mukaan 80 prosenttia väestöstä sairastuu omikroniin. Toisen rokotteen antama suoja hiipuu nopeasti, THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mukaan jo 4–6 kuukauden jälkeen se on pudonnut pariinkymmeneen prosenttiin. Kolmas rokote on asiantuntijoiden mielestä siksi hyvin tarpeellinen.

Neljännestä rokotteesta kantautuu jo toisenlaista tietoa. Alustavien tutkimustulosten mukaan neljäs rokotus­annos ei juurikaan suojaa omikronviruksen aiheuttamalta lieväoireiselta taudilta. Näin kertovat uutistoimistot Reuters sekä Health Policy Watch. Myös Euroopan lääkevirasto ilmoitti viikko sitten, ettei se usko neljännestä rokotus­annoksesta olevan hyötyä.

Suomen rokotetutkimus­keskuksen johtaja Mika Rämet toteaa myös, ettei vasta-aineiden pitäminen jatkuvasti niin koholla, ettei lievääkään tautia tule, on käytännössä epärealistista (HS 19.1.). Alkaa siis näyttää siltä, että omikronista päästään vasta, kun riittävän moni on sen sairastanut. Pandemiaa pitää silti pyrkiä hidastamaan, jotta terveydenhuollossa kyetään hoitamaan sairaat, työpaikoilla tekemään työt ja päiväkodeissa hoitamaan lapset. Yhteiskunta on vaarassa pysähtyä, varovaisuus on siksi välttämätöntä.

Koronakotitestien tulokset eivät ole täysin luotettavia, silti niitä kannattaa käyttää. Siitä hyvä esimerkki on eilisillalta, kun kulttuurikeskus Crusellissa järjestettiin aluevaaliehdokkaiden paneeli. Tapahtumaan ei otettu koronarajoitusten vuoksi yleisöä. Lisäksi tilaisuuteen osallistuneet sopivat, että jokainen tekee kotikoronatestin ennen tilaisuutta. Ratkaisulla haluttiin turvata, ettei tilaisuudessa altistuttaisi omikronille. Yksi sai yllättäen testistä positiivisen ja jäi kotiin.

Teija Uitto