Toimivat sote-palvelut kaikille, ei harvoille

0

Ensisijaisesti ihmisten tulee saada sosiaali- ja terveyspalvelunsa läheltä eli vähintään yhtä läheltä kuin nyt. Arjen kannalta tärkeiden lähipalveluiden, kuten neuvoloiden ja sosiaali- ja terveyskeskusten pitää jatkossakin olla lähellä ihmistä.

Kannatan sote-palveluita ensisijaisesti julkisina palveluina ja vain tarvittaessa yksityisin. Voi kuulostaa hyvältä tuo yksityinen, mutta siinä piilee vaaroja. Yksityisten terveysyhtiöiden tavoitteena on tuottaa voittoa.

Suomessakin terveyspalveluita on ulkoistettu ja kustannukset ovat räjähtäneet ylös ja palveluita on jouduttu palauttamaan kunnille. Jos kustannukset sote-uudistuksen jälkeen kasvavat nykyisestä, on joko nostettava veroja tai asiakasmaksuja.

Itse uskon asiakasmaksujen nousevan ja ne tulevat nousemaan myös julkisella puolella (tasa-arvoinen hinnoittelu), mikä tuntuu eniten alemmissa tulotasoissa. Kannatan resurssien käyttämistä jonojen purkuun ja hoitoihin – ei veroparatiiseihin.

Ikäihmisten kotona pärjäämistä on tuettava. Tärkeää on, että kotihoidon henkilökuntaa on riittävästi. En kannata robotteja korvaamaan ihmiskontakteja. Omaishoitajat tekevät todella arvokasta työtä ja omaishoidon tuen tasoa tulee nostaa ja tukea heidän jaksamistaan sijaishoitojärjestelyillä.

Etäyhteydet ovat varmasti tulevaisuudessa enemmän mukana hoidossa – mutta vain, kun se on mahdollista. Esimerkiksi kotihoidon asiakkaille yhteys lääkäriin onnistuu yhdessä hoitajan kanssa, eikä matkoja terveysasemalle välttämättä tarvita. Myös mielenterveyspalveluissa toteutetaan vastaanottoja etäyhteyksin.

Kaikkiin näihin tarvitaan lisää tekijöitä. Tarvitaan lisää vetovoimaa sote-alalle, mutta myös pitovoimaa. Tärkeimpänä asiana näen palkkauksen. Etenkin hoitajien palkkaukseen tulee saada tuntuva parannus pian. Ei riitä, että tulevina vuosina pikkuhiljaa ”harmonisoidaan” palkkoja, mikä tarkoittaisi, että vain alinta palkkatasoa korjataan (sitten kun rahaa riittää). Myös työoloihin ja johtamiseen tulee saada parannuksia.

 

Henna Jokinen

Aluevaaliehdokas Vasemmistoliitto

Psykiatrian erikoissairaanhoitaja

Kaupunginvaltuuston jäsen

U-soten Terveyslautakunnan

 

puheenjohtaja

Tehyn ammattiosasto 223

 

puheenjohtaja