Tyksissä varmistettu 10 tapausta omikronin uutta varianttia

0
Kasvomaskisuositukset ovat yhä voimassa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on varmistettu kymmenen omikron BA.2-varianttia. Uusi alavariantti voi pitkittää meneillään olevaa tautiaaltoa.

– Jopa 98 prosenttia päivittäin diagnosoimistamme koronatartunnoista on tänä vuonna ollut omikron BA.1-variantin aiheuttamia. Viime viikolla huomasimme PCR-seulontatestimme positiivisissa tuloksissa muutoksia, jotka viittasivat mahdolliseen omikron 2-varianttiin. Olemme nyt varmistaneet kymmenen omikron 2-virusvariantin aiheuttamaa tartuntaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella, toteaa Tyks Laboratorioiden ylilääkäri Tytti Vuorinen .

Löydökset ovat eri puolilta sairaanhoitopiiriä. Tietoa tartuntojen alkuperästä ei ole.

– Koskaan aikaisemmin minkään mikrobin ominaisuuksia ei ole tällä tavoin seurattu maailmanlaajuisesti ja tiedotettu reaaliaikaisesti. Ovathan nämä tällaiset virusbongauksen MM-kilpailut. Koronaviruksesta olemme tiiviillä seurannalla oppineet sen, että uusi variantti syrjäyttää nopeasti vanhan valtavariantin, kuten omikron BA.1 teki deltalle. Olemme jatkossakin hereillä mahdollisten uusien varianttien ja kaikkien muidenkin mikrobien suhteen, sanoo Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen .

Omikron BA.2-variantti on omikronvariantin alalinja, joka on levinnyt maailmalla nopealla vauhdilla. Esimerkiksi Tanskassa variantti on jo syrjäyttänyt alkuperäisen omikron BA.1-variantin. Viruksen ominaisuuksista ei vielä ole tutkittua tietoa, mutta varhaiset havainnot kuitenkin viittaavat siihen, että sen aiheuttama tauti ei liene vakavampi kuin omikron BA.1-variantin aiheuttama. Uusi alavariantti voi kuitenkin pitkittää meneillään olevaa tautiaaltoa.