Uutta kohti

0

Kuluva viikko oli Uudellekaupungille monin tavoin merkityksellinen. Maanantaina allekirjoitettiin monitoimijatalo Wintterin rakentamiseen liittyvät lopulliset sopimukset. Urakkasopimuksen arvo on mittava, 59,7 miljoonaa euroa, mutta niin on myös rakennuksen anti. Wintteriin tulee päiväkoti, peruskoulu ja lukio, monitoimihalli, uimahalli, digikirjasto, tilat kansalaisopistolle, musiikkiopistolle, nuorisopalveluille sekä yhteistä tilaa yhdistyksille ja käytännössä kaikille kaupungin asukkaille.

Torstaina Uudenkaupungin ja Turun välisen junaradan sähköistys sai lopullisen sinetin, kun Traficom myönsi sähköradalle käyttöluvan. Hankkeen suunnittelu alkoi vuonna 2018 ja radan sähköistyksen suunnittelu- ja rakentamiskustannukset olivat noin 21 miljoonaa euroa.

Päivän toinen kova, Uuttakaupunkia koskeva uutinen, tuli Valmet Automotiven suunnalta. Yhtiö kertoi vahvistavansa käyttöpääomarahoitustaan Finnveran myöntämällä 100 miljoonan euron luotolla, jolla on Euroopan investointipankin Pan-European Guarantee Fund -takaus. Rahoitus tukee Valmet Automotiven kehityssuunnitelmia ja kasvua, erityisesti sähköisen liiketoiminnan saralla.

Mutta mitä nämä taloudellisesti merkittävät uutiset muuta kertovat?

Ainakin ne kertovat luottamuksesta Uuteenkaupunkiin. Ajat, jolloin kaduilla puoliksi tosissaan vitsailtiin siitä, että kuka se on joka viimeisenä sammuttaa valot tästä kuolevasta kylästä, ovat nyt ohi. Kaupunkiin ja sen suuryritysten tulevaisuuteen uskotaan.

Junaradan sähköistystä ei olisi tapahtunut, ellei Yaran Uudenkaupungin tehdas olisi tehnyt kovaa tulosta jo pitkään. Luottoa tehtaan tulevaisuuteen on herättänyt myös emoyhtiön miljoonainvestoinnit tehtaaseen ja sen ympäristöön. Radan sähköistys puolestaan mahdollistaa myös matkustajaliikenteen aloittamisen Turun ja Uudenkaupungin välillä.

Valmet Automotiven saama maksimiluotto Finnveralta kertoo omaa kieltään uskosta yhtiön tulevaisuuteen. Omassa tiedotteessaan Finnvera totesi, että rahoitus tukee Valmet Automotiven siirtymää liikenteen sähköistäjäksi ja tällä muutoksella on merkittävä vaikutus suomalaiseen vientiin ja työllisyyteen.

Monitoimijatalo Wintterin rakennuttaminen osoittaa puolestaan kaupungin päättäjien, ja siten kaupunkilaisten, luottoa Uuteenkaupunkiin.

Täällä ei suinkaan sammutella valoja, vaan tehdään tulevaisuutta.

Maija Ala-Jääski