Vakka-Suomeen lisää työpaikkoja

0

Varsinais-Suomen tuore maakuntaennuste lupaa tälle vuodelle hyvin valoisia näkymiä. Yritykset odottavat sekä liikevaihtonsa että kannattavuutensa kohenevan tänä vuonna. Hyvien näkymien myötä yritykset ovat myös palkkaamassa lisää työntekijöitä. Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter arvioi, että yhdistyksen jäsenyrityksissä syntyisi tänä vuonna noin 7 000 uutta työpaikkaa.

Luku ei ole mitenkään mahdoton, sillä vaikka vuoden takaisessa maakuntaennusteessa ei ennakoitu työpaikkamäärään suurta lisäystä, työpaikkoja syntyi silti 7 500.

Erityisen vahvaa kasvu on tällä hetkellä Vakka-Suomessa. Tämän alueen yrityksissä henkilöstömäärän kasvuodotukset ovat jopa muuta maakuntaa suuremmat. Vakkasuomalaisista yrityksistä 19 prosenttia arvioi henkilöstömääränsä kasvavan tänä vuonna. Eniten rekrytointitarpeita on yli 50 työntekijän yrityksissä.

Maakuntaennuste antaa talouskasvusta kaikin puolin ruusuisen kuvan. Hyvä kokonaiskuva heijastuu kaikenkokoisiin yrityksiin ja kasvua odotetaan lähes kaikilla toimialoilla. Munter kuitenkin muistutti, että maakuntaennusteen kyselyt yrittäjille tehtiin marraskuussa, ennen omikronin leviämistä. Vastaukset saattaisivat olla toisenlaisia, jos yrityksissä olisi tiedetty, kuinka ärhäkästi omikron leviää ja minkälaisia rajoituksia on tulossa. Toisaalta maakuntaennuste lupaa, että heti kun koronasta selvitään, talous lähtee vahvaan kasvuun. Jos omikron siirtää tilannetta kuukaudella tai parilla, talouden käänne on kuitenkin jo aivan oven takana. Maakuntaennuste on lupaillut viimeksi yhtä hyvää näkymää ennen koronaa ja näin suuria rekrytointitarpeita on ollut viimeksi vuosina 2007 ja 2008.

Parempaa kohti ollaan siis menossa.

Teija Uitto