Vakka-Suomi näytti voimansa

0

Asiantuntijat ennustelivat, että Vakka-Suomi saa vain 1–2 edustajaa aluevaltuustoon. Pahimmat pessimistit varoittelivat, että Vakka-Suomi saattaa jäädä kokonaan ilman edustajaa, kun turkulaiset napsivat valtaosan paikoista.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Turkulaiset saivat 79 aluevaltuustopaikasta vain 30. Äänestäjät halusivat selvästi saada hyvinvointialueen rakentamiseen mukaan edustajia kattavasti koko maakunnasta. Vakka-Suomi saa aluevaltuustoon peräti viisi edustajaa sekä viisi varaedustajaa, mitä voi pitää todella hyvänä tuloksena. Uudestakaupungista menivät läpi Janne Sjölund (sd.), Heli-Päivikki Laurén (sd.) ja Mauri Kontu (kesk.). Heidän lisäkseen varapaikoille nousivat: Laura Kontu (kok.), Raimo Löfstedt (kok.) ja Henna Jokinen (vas.).

Laitilasta aluevaltuustoon nousee Tanja Raisto-Elo (kesk.) sekä Taivassalosta Milla Lahdenperä (kok.) Varapaikoille yltävät Laitilasta Jukka Alkio (kesk.) ja Vehmaalta Anna Kaskinen (kesk.).

Vaalien suurin yllättäjä Vakka-Suomessa löytyy Taivassalosta, Pollin Pihasta. Milla Lahdenperä valittiin ääniharavana viime kesänä Taivassalon valtuustoon. Hän nousi heti valtuuston puheenjohtajaksi ja nyt peräti 853 äänellä aluevaltuustoon. Pienestäkin kunnasta voi siis ponnistaa.

Näissä vaaleissa menestyivät erityisesti terveydenhuollon ammattilaiset. Uudestakaupungista aluevaltuustoon SDP:n edustajina läpi päässeet ovat molemmat sairaanhoidon ammattilaisia. Laitilasta aluevaltuustoon noussut Tanja Raisto-Elo (kesk.) on osastonhoitaja. Lahdenperä on filosofian tohtori, hammasteknikko sekä terveydenhoitaja. Tästä joukosta poikkeuksena erottuu teollisuusneuvos, yrittäjä, DI Mauri Kontu.

Vaalit on käyty, mutta kuten Uudenkaupungin ääniharava Janne Sjölund toteaa: vaalit olivat savotan helpoin vaihe, nyt on käärittävä hihat. Tällä porukalla Vakka-Suomi varmasti menestyy myös hyvinvointialueen palvelukartalla.

Teija Uitto